Lesöpörték az asztalról a bankok javaslatát

2013.10.28. 12:01

„A Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai nem orvosolják a kormány által a legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején benyújtja saját javaslatát” – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a távírati irodával.

A tárca vezetőjének bejelentése nem volt váratlan, már hetekkel ezelőtt azt mondták, nem számítanak arra, hogy a Bankszövetség érdemi megoldással áll elő, így már elkezdték kidolgozni saját javaslatukat. A kormány korábban arra kérte a bankokat, hogy novemberig tegyenek lépéseket a devizahitelesek ügyében, de a nyilatkozatokból már akkor kiderült, ez a kör inkább formális, Vargáék végül saját ötlettel állnak majd elő.

„Szerződésmódosításokról nem lehet hallani, a bankok még a Kúria által hozott döntéseket sem vezették át a szerződéseken, pedig ennek semmiféle jogszabályi akadálya nem volt” – mondta most Varga Mihály.

Kovács Levente, a szövetség főtitkára szerint ők átfogó javaslatot dolgoztak ki, külön foglalkoznak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem, javaslatuk szerint legalább 20 százalékkal csökkenne mindenkinek a törlesztőrészlete.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban a két legfontosabb problémára nem reagál a banki javaslat. A kormány azt szeretné, hogy a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek szűnjenek meg, másrészt hogy a forintban eladósodottak ne járjanak rosszabbul, mint a devizaadósok. Varga bejelentése után megkerestük a Bankszövetséget, későbbre ígértek visszahívást.

Ezeket kéri a kormány

  • 3-5 éven belül ki kell vezetni a devizahiteleket 
  • A törlesztőrészleteknek 15-20%-kal kell csökkenniük 
  • Hosszú távon is kiszámíthatóvá kell válnia a törlesztésnek 
  • A devizahitelek nem járhatnak jobban, mint a forintban hitelt felvevők 
  • Nem inoghat meg ettől a bankrendszer stabilitása.