Szüleinél lakik a huszonévesek fele

2013.10.28. 17:23

Jobban bíztak lehetőségeikben a 19 és 29 év közötti városi fiatalok a harmadik negyedévben, mint egy negyedévvel korábban, derült ki a K&H felméréséből. Az anyagi biztonságról és az önállósodási lehetőségekről alkotott képük viszont még mindig lehangoló.

„A 19-29 éves városi fiatalok kevesebb, mint fele költözött el szüleitől, saját lakással csak 19 százalékuk rendelkezik. Bár lakáskörülményeivel alig több mint egyharmaduk elégedett, lakásvásárlást csak 13 százalék tervez a következő három évben. További 24 százalék nyilatkozott úgy, hogy talán belevág az ingatlanvételbe" - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A fiatalok inkább magukban hisznek, nagyon kis részük gondolja azt, hogy az állam mindent megtesz azért, hogy, segítse a fiatalokat az önálló élet megkezdésében (4 százalék). A munkanélkülieknek pedig csak 8 százaléka gondolja, hogy az állam minden tőle elvárhatót megtesz, hogy a munkanélküliek újra munkába állhassanak.

Az anyagi helyzetével mindössze a megkérdezettek 10 százaléka inkább vagy teljesen elégedett, előrelépésre ezen a téren 63 százalékuk vár az elkövetkező években. A háztartása jövedelmével kapcsolatban csökkenésre számít 16 százalék, 17 százalék legfeljebb az infláció mértékével megegyező növekedést, 31 százalék pedig ezt meghaladót vár. Ezen a téren a nyugat-magyarországi fiatalok voltak a leginkább bizakodóak, az infláció feletti jövedelememelkedést 38 százalékuk említette, szemben a keleti országrész 25 százalékos értékével.