Pár év és kiisszuk a világ borkészletét

2013.10.29. 18:23

A folyamatosan növekvő borfogyasztás és az egyre csökkenő bortermelés miatt a következő években borhiány léphet fel, állítja a Morgan Stanley.

Tavaly a kínálat alig haladta meg a keresletet, ötven éve nem volt hasonló helyzet, és ha marad a tendencia, akkor a korábbi évjáratok áruba bocsátásával sem kerülhető el a hiány.

A deficitet két egyidejűleg fellépő jelenség okozza. A borfogyasztás folyamatosan növekszik, két nagy fogyasztónál, Kínában és az Egyesült Államokban is egyre többet isznak. Az USA-ban 12 év alatt körülbelül 12 százalékkal emelkedett a borfogyasztás, Kínában pedig még ennél is durvább a változás. Az ötödik legnagyobb importpiacnak számító országban öt év alatt megnégyszereződött a fogyasztás.

A bortermelők azonban ilyen ütemben nem tudják bővíteni a kínálatot, főleg, hogy az utóbbi években az időjárás sem kedvezett a szőlősgazdáknak. Egy 2004-es csúcs óta meredeken zuhan az előállított bor mennyisége.

Ennek az is az oka, hogy a három legnagyobb bortermelő országban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban 2001 óta a szőlő termőterülete is fogyóban van. Ezt pedig az sem tudta ellensúlyozni, hogy Kína bővítette szőlőterületeit, míg  a többi borpiac szempontjából jelentős termelő országnál stagnál a terület. Az előrejelzések szerint hiába fognak idén jó évet zárni a borosgazdák, önmagában egy jó termést hozó szezon még nem oldja meg a problémát, Kína és az Egyesült Államok szomjan maradhat.

A borhiánnyal a borászok azonban jól járhatnak, a keresletnövekedés miatt több pénzt kérhetnek majd el termékeikért.