Jól megy az egészségpénztáraknak

2013.10.29. 17:39

Az öngondoskodásra feltétlenül szükség van, azonban az embereket nem lehet magukra hagyni, irányítani kell őket, hogy valóban sikeresen készüljenek fel a jövőre - ez volt az OTP-Portfolio.hu Öngondoskodás az Egészség Jegyében konferenciájának legfontosabb tanulsága.

Az öngondoskodás, az egészségügyi célú takaréskodás fontosságát az is mutatja, hogy az egészségpénztárak az utóbbi években növekedést felmutatni – hangzott el a konferencián.

2013 elején a szektor legnagyobb szereplője az OTP Egészségpénztár volt 200 ezer feletti taglétszámával, miközben a kezelt vagyon megközelítette a 11 milliárd forintot. Vági László, az OTP Bank Budapesti Régiójának vezetője szerint az egészségpénztári szektor az utóbbi egy évtizedben annak ellenére élt túl, hogy a sokszor előnytelenül változtak a működésük feltételei. Ez viszont arra is utal, hogy hosszabb távon is lehet az egészségpénztárakra számítani.

Az egészségpénztárak felértékelődéshez többek között az vezetett, hogy a cafetéria rendszeren belül egyre több olyan elem jelent meg, amely a rövid távú fogyasztást helyezte előtérbe a több évtizedre való halasztott fogyasztás helyett, így a nyugdíjpénztárak elvesztették a vonzerejüket. A nyugdíjpénztárak esetében ma már azt lehet látni, hogy a lakosságot versenyképes hozamok mellett lehet megszólítani, a nagy probléma viszont az, hogy ma a 30 éves korosztályt a szektor nem tudja hatékonyan elérni, új tagokat pedig nagyon nehezen lehet bevonni - mondta el Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A konferencián a család fontosságáról is voltak előadások, ugyanis a szakértők szerint egy jól működő család is az öngondoskodás egyik formája lehet, sőt, a gyermekvállalás talán még az időben elkezdett öngondoskodásnál is fontosabb.