Ártatlanok kerültek Lázár feketelistájára

2013.10.30. 13:07

Nem túl életszerű Lázár János offshore feketelistája, hiszen első ránézésre is sok normális cég került rá – írja a Hvg.hu. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint tisztázatlan hátterű cégek közé keveredett ugyanis jó pár tulajdonos nélküli szakszervezet, államosított takarékszövetkezet, taxistársaság és sportszervezet is.

A pályázók egyes esetekben valóban nem válaszoltak a megkeresésre, de volt, aki azért nem, mert nem is kapott támogatást, mások pedig egyszerűen nem kapták meg a megkeresést. Számos, a listára felkerült cég és szervezet esetében köztudott, hogy Magyarországon élő tulajdonosai vannak.

A City Taxi például szövetkezetként működik, félezer tulajdonosa mind taxis magánszemély – ennek ellenére a listára kerültek. Egy másik taxitársaság, az MB Elit Luxury Taxi is rákerült a névsorra, amely tulajdonosa az Archos Befektető Zrt., ami egy magyar magánszemély, Mohl László tulajdonában van.

A feketelistára felkerült az MLSZ Edzőcentrum és Hotel Kft. is, amely egyetlen tulajdonosa a Magyar Labdarúgó Szövetség. De itt találta magát a Magyar Atlétikai Szövetség, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom mérai tagszervezete, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, szakszervezetek, takarékszövetkezetek és több más civil szervezet is. A szakszervezeteknek nincs tulajdonosa, a takarékszövetkezetek ernyőszervezetét pedig épp most vette át az állam.

Csepreghy Nándor fejlesztési államtitkár-helyettes elmondta, hogy az első lépcsőben azokat listázták, akik három felszólítás után sem vették át az adatkérő nyilatkozatot. November 16-án várható egy új lista, amely azokat fogja tartalmazni, akik átvették, de nem nyilatkoztak, ezután pedig folyamatosan fogják feltölteni a harmadik listát, amely azokat fogja felsorolni, akik válaszoltak, de kiderült, hogy átláthatatlan a tulajdonosi hátterük.