Betiltották az Elmű online szerződéseit

2013.10.30. 09:03

Rengeteg szabálytalanságot fedezett fel az energiahivatal (MEKH) az Elmű és ÉMÁSZ májusban indított úgynevezett online tarifájának hirdetményeiben, szerződéskötési gyakorlatában és hivatalos dokumentumaiban, írta a Népszabadság.

A cégeknek a hivatal tételes hibalistája, illetve javítási utasításai kézhezvételétől számított 20 napon belül orvosolniuk kell a hiányosságokat. Az új eljárások jóváhagyásáig pedig a két társaság nem köthet új lakossági online tarifaszerződést. A MEKH kétségesnek tartja a már létrejött megállapodások érvényességét is. Ezért biztosítani kell a szerződők számára minden hátrányos jogkövetkezmény nélkül a 45 napon belüli elállás lehetőségét. Erről egy, a hivatal által jóváhagyott levélben közvetlenül is tájékoztatni kell az érintett fogyasztókat.

A két határozat az Elműt és az ÉMÁSZ-t egyaránt 2-2 millió forint bírság megfizetésére kötelezi. A hivatal leszögezi, a felső határ akár százmillió forint is lehetett volna, de a két társaság részéről korábban hasonló jellegű jogszabálysértést nem tapasztaltak.

Az Elmű és ÉMÁSZ májusban fapados áramszolgáltatást indított lakossági fogyasztók számára. Akkori tájékoztatásuk szerint, akik bizonyos feltételeket vállalnak, az energiadíjból nyolc százalékos árkedvezményt kapnak ez év végéig. A hivatal leszögezi, ez önmagában nem jogsértő, de a feltételekkel sok gondjuk volt.

Az átszerződés után a fogyasztóra már egész más ellátási szabályok vonatkoznak. Addig úgynevezett egyetemes szolgáltatást vett igénybe, az online szerződés aláírásával viszont már szabad piaci ügyféllé válik. Míg előbbi egyfajta állami védelem alatt áll, addig utóbbi tarifáját és feltételeit a szolgáltató jóval kötetlenebbül határozhatja meg. A hivatal szerint többek között erről a különbségről sem tájékoztatták az érdeklődőket megfelelő időben és részletességgel, csupán a szerződéses feltételek első elfogadása után.