Ez nektek vágóhíd?

2013.10.30. 08:27

A régióban mindenhol nagyon nehéz a húsipar helyzete, az alapanyagok nagyon hektikusan változnak, a feldolgozók nem tudják továbbhárítani a láncok felé az árváltozást, mondta Jens Hillebrand-dal, a svájci hátterű Zimbo vezérigazgatója az Agrárszektor.hu-nak.

Szerinte már évekkel ezelőtt hatékonyságfejlesztésbe kellett volna fektetni, beruházni kellett volna, azonban a magyar húsipar itt egy kicsit elaludt. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy Magyarországon 2-3 évvel hosszabb egy befektetés megtérülése, mint Nyugat-Európában. Ezért mi egy kicsit versenyhátrányban vagyunk.

Jens Hillebrand szerint abból a spirálból, amelyben jelenleg van a magyar húsipar, csak úgy lehet kijutni, hogy az adott cég specializálja magát arra a tevékenységre, amit jól tud csinálni, azt pedig tökéletesíti úgy, hogy abban a szegmensben ő legyen a legjobb.

Elmondta, Magyarországon nincs olyan vágóhíd, amelyik hatékonyan elő tudná állítani az alapanyagot, még ha lenne is elég sertés. Nagynak számít egy olyan vágóhíd, amelyik 10 ezer sertést vág naponta. Nyugat-Európában vannak olyan vágóhidak, amelyek 50-60 ezer darabot vágnak naponta. Az az árelőny, ami megvan a bérezésben, itt teljesen eltűnik, mert a hatékonyság, a fixköltségek mértéke sokkal jobban befolyásolja a termékek költségét, mint a bérköltség.

A Zimbo vezére elmondta, sajnos kénytelenek külföldről is vásárolni alapanyagot, főleg Ausztriából és Németországból. „Pedig a mai forintárfolyammal nagyon is tetszene, ha Magyarországon tudnánk vásárolni, de így legalább az alapanyag megfelel a minőségi elvárásainknak, ami Magyarországon vásároltnál nem mindig biztos” – mondta.