Nem az a baj, hogy kiesne 50 milliárd

2013.10.30. 07:42

Amíg a Fidesz-frakció nem látja egyértelműen, hogy a fogyasztókhoz is eljuthat az áfacsökkenés teljes mértéke, addig nem javasolja a bevezetését. "Nem közvetlen bevételi oka van az időleges elutasításnak, hanem az, hogy korábban előfordult, hogy az áfacsökkentés hasznát a gyártók és kereskedők lenyelték" - mondta Font Sándor a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt szeretné, ha az Országgyűlés előtt lévő adótörvények tervezetébe bekerülne a sertés- és baromfihúsok áfájának 5 százalékra csökkentése. Ők egyébként akár a Rogán Antal által emlegetett hatósági árban is benne lennének, de a versenyben is hisznek.

"Meggyőződésünk, hogy a kiélezett piaci verseny - ami ezen a termékpályán jellemző - minden szereplőből kikényszeríti azt, hogy a fogyasztó felé az alacsonyabb áfának megfelelő árszinten értékesítse termékét" - közölték.

 

Az uniós szabályok szerint egyébként az általános áfakulcs mellé bizonyos termékekre kivethető alacsonyabb kulcs is, a legtöbb európai országban az általánosnál alacsonyabb kulccsal adóznak bizonyos alapvető élelmiszerek, nálunk ez 18 százalék. Csakhogy ez uniós összevetésben még mindig nagyon magas, arról nem is beszélve, hogy a hús nem is tartozik a kedvezményes kulcsba, arra a 27 százalékos áfakulcs vonatkozik.

A Vidékfejlesztési Minisztériumot az ágazat szakmai és lobbiszervezetei egy ideje már meggyőzték arról, hogy az áfacsökkentés elkerülhetetlen, a Nemzetgazdasági Minisztériumról azonban mindeddig visszapattant az ötlet. A csökkentés ugyanis nagyjából 50 milliárdos kiesést jelentene a költségvetésben.