Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így járhat, ha nem kell a közmunka

2013.10.30. 07:36
Bár sok önkormányzatnál még azt sem tudják pontosan, mit fognak csinálni novembertől az újabb rengeteg közmunkással, ha valaki visszautasítja a munkát, amelyről azt sem tudja, hogy irodai vagy fizikai, törlik a munkanélküli regisztrációját. A munkanélküliséget így két oldalról darálja az állam: a foglalkoztatás növelésével és a regisztrált munkanélküliek eltüntetésével.

Kétfrontos küzdelmet vív a munkanélküliség ellen a novemberben kezdődő téli közmunkaprogram: a tervek szerint egyrészt 200 ezer közmunkással növelik a foglalkoztatottak számát, másrészt minden olyan munkanélkülit törölnek a nyilvántartásból, aki visszautasítja a közmunkát és már nem jogosult semmilyen juttatásra.

Így a „regisztráltak” bárhogy is döntenek, a foglalkoztatási statisztika javulni fog – ami a legutóbb szinte rekordalacsonyra csökkent munkanélküliségi rátán is meglátszik –, hiszen vagy közmunkásként foglalkoztatottnak számítanak majd, vagy – mivel kiesnek az adatbázisból – javítják a munkanélküliek arányát.

Meglepetésmunka

Andrea kétdiplomás, évek óta regisztrált munkanélküli. Státuszával már nem járnak különösebb előnyök, pénzt nem kap, de ha valaki akarná, akkor kedvezményesen foglalkoztathatná.

A 40 év körüli nő rendszeresen jár a munkaügyi központba, mert ez a regisztráció fenntartásának egyik feltétele. Használható állásajánlatot eddig még nem kapott, mert főleg a szakmunkás állásokra keresnek embereket.

A múlt héten viszont egy visszautasíthatatlan ajánlattal kereste meg egy budapesti kerület munkaügyi hivatala: felajánlották neki, hogy a téli közmunkaprogramban lapátoljon havat és ápoljon parkot, napi hat órában, nettó 37 ezer forintért.

Andrea ezt visszautasította, mire hosszas, eldurvuló vita után az ügyintéző törölte a munkanélküli regisztrációját. 

Értse meg, nekünk 400 közmunkást kell előteremtenünk a kerületben a téli programba, a fejünket veszik, ha ez nem történik meg, és legközelebb én fogok ott ülni a maga helyén!

– kiabálta neki a munkaügyi hivatal vezetője.

Nincs más választás

A munkanélküliség bugyrai

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Ha az állása elvesztése előtti 3 évben legalább 360 napig volt munkaviszonya, akkor jogosult az álláskeresési járadékra. Ennek időtartama attól függ, mennyi ideig volt munkaviszonya, de minimum 36 maximum 90 napig jár a támogatás, amelynek összege pedig részben a keresetétől függ, de a minimálbért nem haladhatja meg.

Mi történik, ha nem találok állást 90 nap alatt?

Ez esetben az illetékes önkormányzat szociális alapon eldönti, hogy Ön jogosult-e a havi 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (fht). Az fht-t akár évekig is kaphatja, amennyiben minden évben legalább 30 nap munkaviszonya volt. Ez lehet önkéntes vagy bejelentett háztartási munka is.

És ha nem kapok fht-t?

Akkor marad regisztrált munkanélküli. Ez azért jó, mert folyamatosan állás- és képzési lehetőségeket kap a munkaügyi központtól, a munkaadók pedig jelentős adókedvezménnyel foglalkoztathatják, ha felveszik.

Az eset valószínűleg nem egyedi: azok a munkakeresők, akik semmilyen ellátást nem kapnak, végzettségüktől függetlenül kénytelenek elvállalni minden munkalehetőséget, ha egészségük engedi, közölte az Indexszel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Aki visszautasítja a közmunkát, az ugyanúgy jár, mint Andrea, minden állami támogatást elveszít, és így aztán csökkennek az esélyei, hogy állást kapjon. Két kivétel van: ha valaki álláskeresési járadékot, vagy nyugdíj előtti álláskeresési járadékot kap, ezek az ellátások ugyanis minden esetben járnak. 

Probléma viszont, hogy a közmunkáról részleteiben a legtöbb munkaügyi hivatal nem nagyon tud semmit, így nem tudják felvilágosítani a potenciális munkavállalókat arról, hogy mi is lenne a feladatuk: ásniuk és lapátolniuk kell-e, vagy egy irodában tologathatnak aktákat. Ez csak azután dől el, miután az érintettek rábólintottak a közmunkára, emiatt viszont eléggé kiszolgáltatott helyzetben vannak. 

Viszont van egy érdekes csavar is a történetben. Olyan munkát ugyanis, amiről a munkavállaló nem tudja pontosan, hogy micsoda, nem köteles elvállalni – mondta Dr. Szűcs László, a PwC Hungary munkajogásza. A munkavállalónak mindig el kell mondani, hogy mi lesz a munkaköre és a pontos feladata, mert csak így tudja eldönteni, hogy alkalmas-e az adott állásra – magyarázta.

Andrea esetében részletes tájékoztatásról szó sem volt, csak azt mondták meg neki, hogy hóeltakarítás lesz a feladat, vagy parkápolás

Azt mondták, írjam alá, hogy elvállalom a munkát, utána majd a közmunkát szervező cég tájékoztat a részletekről, és munkaalkalmassági vizsgálatra is elküldenek. Az ügyintéző hölgy azzal próbált nyugtatni, hogy legkésőbb a munkahelyen majd minden kiderül

– mesélte Andrea, akinek a munkaügyi hivatal egyik dolgozója később elmagyarázta, még ők sem tudják, pontosan milyen munkák lesznek, ezért nem tudnak bővebb tájékoztatást adni. 

Hasonló helyzetbe került?

Ha Ön is ehhez hasonló módon elkeveredett a munkaügyi hivatal és a jogszabályok labirintusában, várjuk levelét és éleményeit a tema(kukac)index.inda.hu-ra, "közmunka" subjecttel.

Persze megtehette volna, hogy látatlanul is elvállalja a munkát, abban reménykedve, hogy kegyesek lesznek vele, és nem kell hólapátot ragadnia, ám ha mégis nehéz fizikai munkát kell végeznie, és ezért kilép, ugyanúgy törlik a regisztrációját. Andrea azonban megalázónak tartja a közmunka feltételeit és körülményeit, és egy kis, kertvárosi kerület lakójaként attól is tartott, hogyha tényleg az utcán kell söprögetnie, akkor megszégyenül az ismerősei előtt. Így inkább rögtön visszautasította az ajánlatot.

A regisztrációt egyébként 60 nap múlva megújíthatja, ám ekkor már nem fog tartós munkanélkülinek számítani – hiszen új lesz a regisztrációja –, így a potenciális munkaadók elveszítik az utána járó adókedvezményt, ráadásul a munkaügyi központban valószínűleg újra a közmunkát fogják neki elsőként felajánlani.

Mi ebben az új?

A közmunkát eddig sem utasíthatták vissza a regisztrációjuk elvesztése nélkül az emberek. Ami 2013 elején törvényi szinten megváltozott, hogy most már felszólítási nélkül, automatikusan törlődik az adatbázisból, aki nem fogadja el a felajánlott állást. 

Az, hogy a kormány rengeteg új státuszt nyitott meg a közmunkára, változást hozott viszont a toborzásban. Bár 2011-től már lehet álláskeresőt közmunkásként foglalkoztatni, korábban főként szociális alapon, a hátrányos helyzetű kistérségekben a tartósan munkanélküli, fht-t kapó rászorulóknak ajánlották fel a közmunkát. Most viszont csaknem minden munkanélkülit közmunkába állítanának, bár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt mondja, hogy még most is előnyben vannak a hátrányos helyzetűek. 

Andrea történesen néhány éve szeretett volna közmunkára jelentkezni. Akkor még takarítói állásban, de kulturális szervezőként alkalmazta volna a múzeum, ahol akkor éppen önkéntesként dolgozott. Akkor nem adtak neki ilyen lehetőséget, mondván, viszonylag jól kereső párja miatt túl magas az egy főre jutó jövedelem a családban.

Most is csak azért hívták be őt is, mert a kerületnek rekordszámú közmunkás kell.

A hölgy a munkaügyi hivatalban sajnálkozva közölte, most az a feladata, hogy mindenkinek felajánlja a 37 ezer forintos közmunkát, és aki nem fogadja el, annak törölje a regisztrációját

– mondta Andrea.

Oktatás és munka

Hányan kapnak pénzt munkanélküliként?

Az idén szeptemberi statisztikák szerint a munkanélküliek körülbelül 45 százaléka jogosult valamilyen pénzbeli juttatásra: 10 százalékuk álláskeresési járadékot kap, 34,5 százalékuk pedig szociális alapon kap támogatást. A maradék 55 százaléknak semmiféle támogatás nem jár.

Egyszerre két segélyformát senki nem kaphat: ha valaki fht-n van, akkor a közmunka idejére szünetel a támogatás, és csak a közmunkás bért kapja. Ugyanígy, ha valaki úgy dönt, az álláskeresési járadék helyett inkább elmegy közmunkára, akkor a közmunka idejére szünetel a járadék kiutalása.

A téli közmunkaprogram november és április között tart, 100 ezren dolgoznak majd, 100 ezren pedig képzést kapnak, amiért a nyolcórás közfoglalkoztatott nettó bér, 49 454 forint jár. Az NGM azt mondja, képzésre az járhat, aki „megfelel a bemeneti követelményeknek”. Viszont a követelményekről nem mondtak semmit. 

A Kerületgazda azt mondta, november és január között 97 közmunkással számolnak, közülük mindenkit valamilyen oktatási programra küldenek. 

Andreát erről a lehetőségről – az oktatásról – először nem is tájékoztatták a munkaügyi hivatalban, mivel képzést főleg azok kaphatnak, akiknek eleve alacsony végzettségük van. A diplomások viszont nem valószínű, hogy vonzó lehetőségnek tartják a 7. és 8. általános iskolai osztály elvégzésében kapott segítséget, vagy a térkőburkoló, a betonelemgyártó és a mezőgazdasági gépkezelő szakmákat, amit megtanulhatnának.

A képzést, ahogyan a munkákat is, az utolsó pillanatban kezdték el megszervezni, ezért rengeteg a megoldatlan probléma. Az önkormányzatok gyakran azt sem tudják, hogy az ő közmunkásaik dolgozni vagy tanulni fognak-e. Andreának, amikor néhány nappal a regisztrációja törlése után ismét bement a hivatalba, hogy fellebbezést nyújtson be, már azt mondták, kiderült, hogy rendes közmunka nem is lesz a kerületben januárig, csak oktatás. Ha ezt előbb tudja, Andrea valószínűleg nem veszíti el a regisztrációját. 

Cikkünket a Facebook-oldalunkon kommentelheti.