Mégis mehet mindenki sorban állni

2013.10.30. 17:59

A költségvetési bizottság ma beadott, Rogán Antal előterjesztő által támogatott módosító indítványa világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez. A negatív számlaegyenlegűek is igényelhetik az ingyenességet, ezt azonban minden ügyfélnek írásban, személyesen a bankfiókjában kell megtennie.

Az eredeti javaslat szerint csak a pozitív fizetési számlával rendelkezők vehették volna igénybe az ingyenességet. A Fidesz ráadásul tegnap meg is védte ezt, mondván "a jogszabály céljainak megfelelően az a fogyasztói alapjog, hogy mindenki ingyen vehesse fel a fizetését készpénzben az átlagfizetés erejéig. Az azonban nem fogyasztói alapjog, hogy a hitelét is ingyen vehesse fel."

A mostani módosító értelmében viszont mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig.

További módosításként a javaslatban kikötik, hogy az ingyenes készpénzfelvételre csak az a fogyasztó jogosult, aki a pénzforgalmi szolgáltató pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására szolgáló helyiségben (vagyis bankfiókban) személyesen írásbeli nyilatkozatot tesz.

Egyszóval a 6,5 millió jogosult december 1-től kezdve letámadhatja majd a bankfiókokat. A kormány értesülések szerint kap az alkalmon, és információs kampányt fog kezdeni. A bankok pedig örülhetnek, hiszen az adminisztratív akadály miatt vélhetően kevesebben élnek majd a lehetőséggel.