Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Alkotmányba tennék a földvásárlást is

2013.10.31. 07:41
Kétharmados jogszabályba foglalná a vidékfejlesztési tárca a termőföldek tulajdonjogával, illetve a haszonbérleti jog megszerzésével kapcsolatos eljárási szabályokat. Feltételekkel illetékmentes lehet a termőföldvásárlás.

Újabb, a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel kapcsolatos sarkalatos jogszabályt készít elő a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), írja a Napi Gazdaság. A tárca kétharmados törvényben rögzítené a termőföld tulajdonjogára, a haszonbérleti jog megszerzésére - és utóbbi megszűnésére - vonatkozó részletes eljárási szabályokat egészen odáig, hogy a hatósági engedélyezéshez négy példányban kell benyújtani a szerződéseket.

Az előírt dokumentumok alaki vagy formai hibái miatt az egész ügylet semmisnek nyilvánítható a tervezet szerint. A haszonbérletre vonatkozó különös szabályok közül az egyik legszigorúbb a mezőgazdasági termelőket érinti: ha a társaságnak földet bérbeadó alkalmazott munkaviszonya bármilyen okból megszűnik, a haszonbérleti szerződést is fel kell bontani a gazdasági év végén.

A bérlő kérheti, hogy a bérbe adó térítse meg a meghatározott idejű földhasználathoz kötött uniós vagy nemzeti támogatás lejártáig aktuális azon támogatásokat, amelyektől elesik, ha a szerződés osztatlan közös föld kimérése miatt szűnik meg, de egyes általa végrehajtott beruházások ellenértékét is.

Szinte bárkinek illetékmentes lesz

Egyszerű feltételekkel - például legalább ötéves mezőgazdasági használat előírásával - illetékmentessé tenné a tárca a termőföldvásárlást, a tervezet emellett lehetővé tenné az alhaszonbérletbe adást, ha a bérbe vett földön végzett termelés vetésforgó, illetve túlnyomó részben élőmunka-igény ráfordítását igényli, és ehhez a bérbeadó írásban hozzájárul.

 A tárcaközi egyeztetésen lévő tervezet szerint az állattartó telepek üzemeltetői akkor vehetik majd igénybe a kedvezményes, 1800 hektáros birtokmaximumot, ha a szerződés megkötését, illetve az elővásárlási vagy elő-haszonbérleti jognyilatkozat megtétele előtti 3 évben az átlagos állatsűrűségük elérte a hektáronkénti fél egységet. A hatósági engedélyezési eljárást igazgatási szolgáltatási díjtól és illetéktől mentesen kell majd lebonyolítani.

A tervezet a földhasználati nyilvántartás főbb szabályai mellett a földművesek, családi gazdaságok és mezőgazdasági termelő üzemek, kényszerhasznosításra jelentkezők, illetve a helyi gazdabizottságok tagjainak települési szintű regiszteréről is rendelkezik, illetve meghatározza a szívességi földhasználat és az osztatlan közös földek használati megosztásának eljárási szabályait.

A dokumentum több egyéb jogszabályt is módosítana, a jelzálog-hitelintézetekről szóló törvény változtatásával például előírná, hogy ha a hitelintézetnek nem sikerül egy éven belül értékesítenie a birtokába jutott termőföldet, az automatikusan az állam tulajdonába kerül, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig 90 napon belül téríti meg a föld hitelbiztosítéki értékét.  • Eladnék
  • Hírek