Varga: Konzultációt kezdünk a devizahitelekről

2013.10.31. 12:14

A kormány hosszan tárgyalt a devizahitelek ügyéről, és arra jutott, hogy jogi rendezettség nélkül nincs megnyugtató megoldás – mondta Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tartott egyeztetés után. Ezért konzultációt kezd a kormány a különböző partnerekkel.

Folytatódik az időhúzás?

Sokféle megoldási javaslatot tárgyalt a kormány a miniszter szerint, de a sok devizahiteles perben született, egymásnak ellentmondó bírósági ítélet miatt "hiába hozna a kormány egy jó döntést, nem biztos, hogy az jogilag megállna a lábán".

Arra, hogy mekkora időt ad a kormány a tárgyalásokra, a miniszter nem válaszolt. Nem kaptunk egyértelmű választ arra a kérdésre sem, hogy kikkel tárgyalna majd a kormány – Varga szerint "minél több partnert" kell majd bevonni a folyamatba –, vagy hogy mi lenne ennek a jogi konzultációnak a célja.

A bírósági gyakorlat alaposabb megismerésére van szükség, mivel még nem ismerjük pontosan az álláspontokat – mondta Varga.

A bankok az ügyfelekkel

A Bankszövetség javaslatáról annyit mondott a nemzetgazasági miniszter, hogy szerinte azt nem a kormánynak, hanem az ügyfeleknek kellett volna benyújtaniuk. A miniszter azt is elmondta, hogy nem számol az MNB devizatartalékának csökkenésével, a jegybank legfeljebb piaci árfolyamon fog devizát adni a pénzintézeteknek. Már ha lesz egyáltalán valaha csomag, mert ez a kormányzati időhúzás fényében egyre kevésbé tűnik valószínűnek.