Még nem kaptak selyemzsinórt a bankok

Ez történt a gazdaságban az év 44. hetében

2013.11.03. 12:01
A bankokkal még mindig nem sikerült megegyezni, de úgy tűnik, a devizahitelesek ügyét a kormány mintha szándékosan nyújtaná a választásokig, csak úgy, mint a rezsicsökkentést, amely a héten már tényleg majdnem elérte a pénzkiadó automatákat. Gyűlnek a viharfelhők a gázszolgáltatók felett, de közben felvirrad a kaszinóknak, és valami bűzlik a nemzeti dohányboltokban. Ha mindez nem lenne elég: ön is írhat uniós költségvetést, bár nem biztos, hogy nem késett el vele.

A szüleinél él, de Zuglóban szeretne, és rajong az atomért – ki az?  Természetesen ön, ha városi huszonéves, derül ki K&H, a Dunapress és a KSH vonatkozó kutatásaiból.

A hét elején megtudhattuk, hogy valójában már augusztus óta folyamatosan zajlik a társadalmi vita a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetés Magyarországnak jutó pénzeinek elosztásáról. Szavazni internetes felületen lehet, és egy állampolgár akárhányszor szavazhat a számára fontos területekre, ezért itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy ön dötse el, mire mennyi pénz menjen. Illetve sajnos mégsem, mert kis utánajárással kideríthető, hogy szavazás ide vagy oda, ezt a pénzt lehet, hogy már el is osztották.

Újraindul a bankprés?

A kormány nemcsak az emberek kérdését kéri ki fontos pénzügyi kérdésekben, a bankokét is kikérte a devizahitelesek megmentése kapcsán. A hét elején úgy tűnt, hogy beigazolódhat a sejtés, a felhívás csak arra kell, hogy még nagyobbat szóljon az ajtó, amikor a bankokra csapják: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis a kormánynak nem tetszik a bankok javaslata, mert nem teljesül benne a kormány két fő célkitűzése (szűnjön meg a devizahitelezés, mint olyan, de a forinthitelesek se járjanak rosszabbul a devizásoknál).

Másnapra viszont már úgy tűnt, hogy az elutasító kommunikáció ellenére a bankok nem kapnak selyemzsinórt, inkább csendben megállapodhatnak valamilyen újabb, de a korábbiakhoz hasonló adósmentő eszközben. Egyelőre mindenesetre úgy tűnik, hogy a felek időhúzásra játszanak.

A kormány kedvenc újraosztandó és már újraosztott piacai közül nemcsak a bankszektornak jutottak hírek, a rezsiharc hadizsákmányává válhat a Tigáz, és hamarosan jöhetnek a megbízható kaszinótulajdonosok is, akiknek pályázat nélkül is jut koncesszió. A héten kiderült, hogy egy nemzeti dohányboltban csempészcigit árultak.

Rosszabbul élve teljesítünk jól

Bár egyes szakértők meg akarnak győzni róla, hogy a magyarok egyre rosszabbul élnek , valójában a  benzin olcsóbb, egyre több ember dolgozik (mondjuk főleg közmunkásként, nem túl jó dolgokat). Az alapkamat is egyre alacsonyabb, és javul a külkereskedelmi mérleg. És még mindig nem csúsztunk le Botswana szintjére a befektetők szemében, mondjuk ez igen hamar bekövetkezhet.

A hús sem lesz olcsóbb egyelőre, természetesen azért, mert ez a mi érdekünk. A most alakuló 2014-es költségvetéshez benyújtott kormánypárti, tehát gyanúsan elfogadásra esélyes módosítók között ilyen finomhangolási kísérleteket is látunk, de az iskoláknak is ajándékoztatnak 27 milliárdot a távközlési cégekkel jövőre. Simicska Lajosék céglnek ismét jutott egy 750 millió forintos megrendelés a héten.