Bernadett
-2 °C
12 °C

Az IMF adót vetne ki a bankbetétekre?

2013.11.04. 21:30 Módosítva: 2013-11-05 00:03:40

Bár még csak ötlet szintjén, de új javaslattal rukkolt elő az IMF az euróövezeti válság megoldására: ne csak az államok, de a polgárok maguk is járuljanak hozzá az euróövezeti adósság rendezéséhez – jelent meg több helyen a német sajtóban.

A Welt am Sonntag az IMF legutóbbi jelentésében egy olyan megoldás vázlatára bukkant, amelynek értelmében egyszeri tízszázalékos adót kellene kivetni az európai polgárok megtakarításainak nettó, azaz a magánadósság feletti részére. Az euróövezeti adósság ennek köszönhetően egy csapásra a 2007-es szintre esne vissza. GDP-arányosan az euróövezeti államadósság akkor 66 százalékon állt, szemben a 2012-es 91 százalékkal – írja a lapot szemléző Focus Online az MTI szerint.

Ez persze ebben a formában nem igaz, a dokumentum ugyanis nagyon óvatosan fogalmaz (ide kattintva megnézheti a most botrányt kavart apró keretes anyagot). Megemlítik például, hogy a bankbetétek adóztatása a történelmi példák alapján mindig nagy tragédiába torkollott, és hogy nagyon sok erős feltételre van szükség egy ilyen ötlet sikeréhez.

Vörös posztó a németeknek

A német sajtó ennek ellenére ráugrott a témára. Kiszámolták, hogy Németország esetében a bankbetétek megadóztatása az IMF által felvázolt séma szerint azt jelentené, hogy a 2007-es GDP-arányos államadósság visszaállításához 576 milliárd eurót kellene visszafizetni. A Bundesbank adatai szerint 2007 és 2012 között a német polgárok megtakarításai 551 milliárd euróval bő ötezer milliárd euróra emelkedtek. Az IMF elképzelésének megvalósítása megfosztaná a német polgárokat vagyongyarapodásuk nagy részétől.

Azért is érdekes, hogy a német sajtóban most okozott ekkora visszhangot az IMF anyaga, mert a valutaalap részéről már másfél héttel ezelőtt cáfolták, hogy hivatalosan javasolják az egyszeri vagyonadó bevezetését. Bill Murray, az IMF szóvivője október 24-én hangsúlyozta, hogy nem javasolják vagyonadó kivetését a megtakarításokra, az egy elemző anyag volt – írja a Portfolio.hu.

Tagadnak

A számos kritikára reagálva az IMF illetékese akkor igyekezett lecsillapítani a kedélyeket: ez az elemzőgárda álláspontja, nem pedig a Nemzetközi Valutaalap politikai ajánlása.

Thorsten Polleit, a Degussa-Goldhandel vezető közgazdásza szerint egy ilyen lépés az euróövezeti pénzügyi vagyon nagy részét megsemmisítené. „Az euróövezeti adósság GDP-arányosan (a stabilitási paktumnak megfelelő) 60 százalék alá csökkentéséhez 3000 milliárd eurót, a nemzeti jövedelem mintegy 30 százalékát kellene beáldozni” – fogalmazott. „És ebben még nincs benne a bankok adóssága” – tette hozzá.

Az, hogy egy ilyen lépést a lakosság valóban igazságosnak tartana-e – mint ahogy azt az IMF állítja –,  legalábbis kérdéses – írja a Focus Online hírportál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!