Májusra csúszik a pénztárgépes határidő

2013.11.04. 08:18

Jövő májusra módosul az online pénztárgépekre való átállás határideje, értesült piaci forrásokból a Népszabadság. Úgy tudják, az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. Az átállás újabb csúszása tízmilliárdos nagyságrendű kiesést jelent a költségvetésnek. A kormány idén eredetileg 96 milliárd forint bevétellel számolt, később Varga Mihály 50 milliárdos bevételről beszélt. Ebből alig jön majd be valami.

Eredetileg idén áprilisra tervezték a bekötést, ám többszöri módosítás után január 1-je lett az új céldátum. Kiderült, hogy a PC-s kasszák fejlesztésének lemaradása miatt ez sem tartható, mivel egyelőre egyetlen engedélyezett gépet tart nyilván az illetékes Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

Mint azt az Index megírta, a MKEH visszavonta annak a gépnek a forgalmazási engedélyét, amelyet még nyáron, negyedikként engedélyezett. Ez a gép, az AltCash Sam4S egyik modellje a legtöbb megrendelést söpörte be, ezért, ha a határozat jogerőre emelkedik, több tízezer kereskedő adhat le újra megrendelést mintegy nyolcvanezer gépre. Mindezt bonyolítja, hogy a NAV minden hatodik kiskereskedő esetében elutasította az ötvenezer forintos támogatási kérelmet.