Erre kell figyelni a brüsszeli véleményben

2013.11.05. 10:03

Hamarosan nyilvánosságra hozza az őszi előrejelzéseit az Európai Bizottság, amiben az EU végrehajtó testülete véleményezi a tagállamok költségvetési folyamatainak tarthatóságát.

A fő kérdés természetesen az, hogy sikerül-e tartani a 3 százalékos deficitet a magyar kormánynak a brüsszeli testület szerint. Bővebben ezek azok a kérdések, ahol fogást találhatnak a magyar kormányon:

  • Elfogadja-e az EB államon belüli transzferként az MVM és az államosított takarékszövetkezetek nagyjából a GDP 1 százalékát kitevő feltőkésítését?
  • Mennyivel lesz pesszimistább az EB magyar növekedésről szóló előrejelzése?
  • Nem tartják-e alultervezettnek a bevételeket, különösen az áfa- és frekvenciabevételek soron?
  • Kifogásolják-e a jövő évi költségvetésben a tartalékok alacsony szintjét?

Mivel a kormány becslései szerint is nagyon ki van centizve a költségvetés, ezért bármelyik tétel elcsúszása után 3 százalék fölé csúszna az idei és a jövő évi brüsszeli prognózis. A magyar kormány eredetileg 2,7 százalékos hiánnyal terezett az idei évre, de ez az utóbbi időben a kormányzati nyilatkozatok alapján 2,9 százalékra kúszott fel. A jövő évi költségvetés pedig eleve 2,9 százalékos deficittel számol, ráadásul jóval alacsony 

A túlzottdeficit-eljárás azonban csak akkor indulna újra, ha már kézzelfogható adattal alátámasztható bizonyíték van a 2013-as költségvetési hiányról. Ilyen csak jövő áprilisban lesz – így addig komoly szankció nélkül költekezhet a kormány.