Észrevették? Fél éve növekedő pályán Európa gazdasága

2013.11.05. 14:35 Módosítva: 2013.11.05. 15:27
A korábban vártnál némileg lassabban bővül majd jövőre az eurózóna gazdasága a gyengébb belső fogyasztás és alacsonyabb befektetések miatt. Az infláció a következő két évben a várnál alacsonyabb lesz – közölte az Európai Bizottság kedden közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.

Azt, hogy Magyarország az EB szerint nem látszik letérni eddigi gazdasági ösvényéről, az indexes kollégák azon frissiben megírták. Ezért az EUologus számára marad a hazai terep: az európai és a eurózóna számainak mazsolázgatása az évente háromszor közzétett gazdasági előrejelzés legfrissebbikéből.

Ezek alapján eggyel több indoka lehet az Európai Központi Banknak (EKB) az eurózóna alapkamatának csökkentésére, a növekedés ugyanis siralmas. Ezt Mario Draghi EKB-elnök és a kormányzótanács csütörtökön meg is vitatja frankfurti ülésén.

Olli Rehn mutatók súlya alatt
Olli Rehn mutatók súlya alatt
Fotó: Európai Bizottság

Az EB prognózisa szerint 2014 januárjában a Lettországgal 18 tagúvá gyarapodó eurózóna jövőre 1,1 százalékkal bővül az idei 0,4 százalékos visszaesés után. 2015-re aztán 1,7 százalékra gyorsulhat a növekedés. Az előző tavaszi előrejelzés jövő évi 1,2 százalékos növekedési várakozásából azért vett vissza az uniós végrehajtó testület, mert túlzottan optimistán becsülték meg a magánszektor fogyasztását és befektetési mutatóit.

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi uniós biztos azonban hangsúlyozta: az eurózóna a recessziót 2013 második negyedévének végével, hat negyedév folyamatos visszaeséses után végre maga mögött hagyta. A gazdaság talpra állása pedig a következőkben negyedévről negyedévre gyorsulni fog.

A biztos szerint „az európai gazdaság elérte a fordulópontot”, és a „megvalósított pénzügyi konszolidáció, valamint a strukturális reformok megalapozták a növekedés visszatérését”.

Rehn, hogy földi halandók is értsék miről beszél, kiemelte: míg a válság csúcsán mindössze 3 tagállam nem állt túlzottdeficit-eljárás alatt, addig mára számuk 12-re nőtt. Igaz ez még mindig kevesebb, mint a 28 ország fele.

Kifejezetten sokan voltak kíváncsiak az EB őszi előrejelzésére
Kifejezetten sokan voltak kíváncsiak az EB őszi előrejelzésére
Fotó: Európai Bizottság

Viszont a költségvetési hiány teljes uniós átlaga idén 3,5 százalék lehet, jövőre pedig a küszöböt jelentő 3 százalék alá esik. Az utóbbi három évben a piacok nyomására brutális kiadáscsökkentéseket és beruházás halasztásokat eszközölő eurózóna kormányok tehát kissé fellélegezhetnek. Lassan ugyanis a múltba veszhet a fenntarthatatlanul magas kamatok mellett finanszírozott költségvetés mumusa – melyet azon félelmükben áraztak be a piacok, hogy a országok az írekhez, görögökhöz és portugálokhoz hasonlóan fizetésképtelenné válnak. Igaz, hogy éppen a költségvetési szigor volt az egyik fő okozója az utóbbi két év recessziójának az eurózónában.

Az előrejelzés szerint az EB jövőre az eurózónában a GDP 2,5 százalékát, 2015-ben pedig 2,4 százalékát kitevő deficitet jósol az idei 3,1 százalékkal szemben. Hasonló pályát jár be majd az eladósodottság, mely jövőre az idei 95,9 százalékról a GDP 95,5 százalékára csökken az eurózónában, majd 95,4 százalékra 2015-ben az EB előrejelzése alapján.

Ennél több izgalmat ígér az eurózóna fogyasztói árainak alakulása, melyet az EKB 2 százalék alatt igyekszik tartani a következő években. Ez a jelek szerint túlságosan is jól sikerült, a számok ugyanis távolodnak ettől. Igaz, a 12 százalékos összeurópai munkanélküliség mellett az idei és jövő évi 1,5 százalékos és a 2015-re várt 1,4 százalékos infláció így is sanyargatja a Európa-szerte sok helyen évek óta befagyasztott bérekből élőket.