Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Olcsón megúszta a Tigáz a botrányos ügyfélszerzést

2013.11.05. 11:41

A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a Tigáz kötelezettségvállalását a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt indított vizsgálatában. A Gazdasági Versenyhivatal azért indított eljárást a Tigázzal szemben, mert a kampányában úgy szerzett új ügyfeleket, hogy azok sokszor azt sem tudták, pontosan mire szerződnek, vagy hogy egyáltalán szerződek.

Mint arról korábbi cikkeinkben írtunk, a fogyasztók azt kifogásolták, hogy kéretlenül ismeretlen személyek keresték meg őket otthonukban, akik a földgázellátásukkal kapcsolatos körülményekről érdeklődtek, majd egy dokumentumot írattak alá velük különféle kedvezmények fejében.

A fogyasztók csak később szembesültek azzal, hogy az ügynökök nem az őket addig ellátó szolgáltató képviseletében jártak el, valamint azzal, hogy az aláírt dokumentum egy kereskedőváltásra vonatkozó meghatalmazás. Több esetben olyan dokumentum alapján indult meg a fogyasztó nevében a kereskedőváltás, amelyet az érintett fogyasztó – állítása szerint – soha nem írt alá. Cikkünk után a GVH is vizsgálatot kezdett.

A vállalkozás végül vállalt néhány dolgot, amit a GVH is elfogadott.

  • A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra és kommunikációra, illetve a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlatok elkerülésére vonatkozó szabályokat és alapelveket rögzítő belső dokumentuma továbbra is hatályban marad.
  • Ezen kívül a telefonos és személyes ügyfélszolgálati munkavállalóinak és a fogyasztókat közvetlenül felkereső ügynököknek oktatást, majd vizsgát szervez a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatokról rendelkező jogszabályok tartalmáról.
  • A Tigáz azt kéri az Energiahivataltól, hogy hagyja úgy jóvá a szolgáltatási szerződési feltételek módosítását, hogy annak a hatálybalépési időpontja a korábbi szolgáltatóval kötött szerződés megszűnésének időpontja legyen.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint ezekkel a vállalásokkal csökken az észlelt probléma megismétlődésének kockázata. A kötelezettségvállalás elfogadásával megszüntette az eljárást, a vállalások teljesülését utóvizsgálatban ellenőrzi.