Ők a leggazdagabb magyarok

2013.11.06. 10:00 Módosítva: 2013.11.06. 11:42

A Népszabadság leggazdagabb magyarokról szóló Top 150 kiadványa szerint idén is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar. A leggazdagabbak között az elmúlt egy évben nagy volt a mozgás: csaknem ugyanannyian vannak azok, akiknek csökkent a vagyona, mint akiknek nőtt. A 150 leggazdagabb közül 120-nak változott tavalyhoz képest a vagyona. 

Idén összesen 21 új név tűnt fel a listán, ahol 3 milliárd forintot meghaladó vagyon kellett a bekerüléshez. A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy idén nem tűnt fel senki meglepően nagy vagyonnal a semmiből: az újak között a csúcs 7,7 milliárdos vagyon volt.

A négy leggazdagabb magyarnak viszont gyarapodott a vagyona tavaly óta.

1 Csányi Sándor 160 milliárd pénzügy, ingatlan, agrárium
2 Demján Sándor 138 milliárd ingatlanfejlesztés, kereskedelem, pénzügy, energetika
3 Gattyán György 123 milliárd informatika, média, film, divat
4 Bige László 122 milliárd vegyipar
5 Leisztinger Tamás 90 milliárd agrárium, szállodaipar
6 Veres Tibor 75 milliárd ingatlanfejlesztés, informatika, feldolgozóipar
7 Pap Géza 66 milliárd energetika
8 Rákosi Tamás 65 milliárd média
9 Széles Gábor 64 milliárd ipar, pénzügy, média, találmány
10 Wáberer György 60 milliárd szállítmányozás, logisztika, biztosítás

A listán idén sem lépi át a tíz százalékot a nők aránya a leggazdagabbak között. A két évvel ezelőtti listához hasonlóan idén is 14 nő szerepelt a listán, de minden korábbinál kevesebben, összesen négyen mondhatják el magukról, hogy nem feleségként vagy testvérként, hanem önállóan jegyzik a sikert.

Érdekesség, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó, nagybirtokos egyből a 88. helyen került be a 150 legvagyonosabb magyar közé. A mezőgazdaságban, építőiparban és sportmenedzsmentben brillírozó vállalkozó 6,9 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik. 

Gyurcsány „Gyurcsány Ferenc” Ferenc a 148. helyen éppen hogy befért a listára. A volt szocialista miniszterelnök így az egyetlen, aki egyszerre tagja a leggazdagabb 150-nek és a parlamentnek.

A fiatalabbik Sánta János, a Continental dohánygyár tulajdonosa, a trafikügy egyik nagy nyertese új belépőként, 3,8 milliárddal a 140. a listán. 

Igazolt hiányzók 

A lista a hivatalos cégjegyzéki nyilvántartásból kiindulva készült, a becslések cégvagyonra és részesedésre alapoznak. A lista készítői az előző listákon szereplők minden cégét leválogatták az elmúlt három évre, és ezeket külön vizsgálták. A magánvagyonok becslése korábbi adatokból és személyes beszélgetéseken szerzett információkból jött össze.

A listáról viszont több olyan név is hiányzik, akikről feltételezhető, hogy az elmúlt években ismertté vált vagy valószínűsíthető üzleti kapcsolataik, állami megrendeléseik, hozzájuk köthető cégek osztalékkifizetései miatt rajta kéne legyenek a 150-es listán. Ilyenek például Simicska Lajos kormányközeli nagyvállalkozó, vagy Puch László, a szocialisták volt pénztárnoka. Ők a Napi.hu Top100-as listáin sincsenek rajta, azzal a magyarázattal, hogy a kiadványba csak a nyilvános adatbázisokból ellenőrizhető, átlátható vagyonstruktúrájú milliárdosok kerülhetnek be.