Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Tanyafejlesztési pénzt kapott Rogán kerülete

2013.11.06. 16:51
Három és fél milliárd forintot osztanak szét idén a tanyafejlesztési program keretében. Az 529 pályázó közül a legtöbbet Budapest V. kerülete kapta. A belvárosi tanyaprogram összesen 226 millióból gazdálkodhat.

Az idei évben 529 pályázót támogatnak a tanyafejlesztési programból, összesen 3,487 milliárd forinttal. Az eredetileg tervezett 2 milliárd forintos idei támogatási forrást a vidékfejlesztési tárca 3,5 milliárd forintra emelte. A legtöbbet Budapest V. kerülete kapja, hiszen négy pályázatával több mint 226 milliót nyert – írja a napi.hu.

A pályázatok - amelyek közül egyet Belváros önkormányzata, egyet a kerületi vagyonkezelő, egy másikat a városüzemeltető, egyet pedig a városfejlesztő kft. adta be - mindegyike tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére irányul. Ez azt jelenti, Budapesten túl a megyei jogú városokban is a belvárosi cégek egyengetnék a tanyasi termékek útját a helyi piacokon.

Ezért kell a belvárosi tanyaprogram

"Belváros önkormányzata szeretné felújítani a kerület tulajdonában lévő Hold utcai Vásárcsarnokot, ahol termelői, tanyai áruk megjelenésének adnánk helyet" – közölte a Belváros. Ezzel elősegítenénk, hogy a termelők egyre nagyobb számban jelenhessenek meg a fővárosi piacon, a budapesti lakosság friss élelmiszerrel történő ellátását, és azt, hogy a minőségi magyar árut színvonalas környezetben vásárolhassák meg a helyiek.

Az elnyert összegeket a vásárcsarnok felújítására fordítják, például szagelszívást alakítanak ki a galérián, mindenhová bevezetik a gázt, javítják a fűtést és az elektromos hálózatot, valamint akadálymentesítik a csarnokot – derül ki a közleményből. A vásárcsarnok felújítása után a vidéki termelők a csarnok földszintjén árulhatják majd termékeiket, a galérián pedig kisebb éttermek, büfék nyílnának.

Óriási volt az érdeklődés a tanyafejlesztési program iránt az idén, a program forrásaira az idén több mint 1000 pályázat érkezett – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a programról rendezett sajtótájékoztatón. A pályázatok közül 778 felelt meg a formai és jogszabályi feltételeknek, 4,4 milliárd forint támogatási igénnyel. A program a tanyagazdaságok működtetését kívánja ösztönözni, illetve azokat segíteni, akik életvitelszerűen a tanyán élnek. Ezért kiemelt módon támogatja a tanyasi termékek piacra jutását, például 17 terepülésen épült helyi termelői piac.

A szaktárca adatai szerint a Tanyafejlesztési Programra összesen 1851 pályázat érkezett eddig - 2011-ben, 2012-be és 2013-ban -, ebből 1396 felelt meg a követelményeknek, és esett át értékelésen. A VM által befogadott pályázatok támogatási igénye összesen 8,887 milliárd forint volt. A támogatást nyert pályázatok száma 963 volt, amelyek összesen 5,871 milliárd forint forráshoz jutottak. Az utóbbi tíz évben a tanyán élők száma mintegy 240 ezerről 300 ezerre nőtt.