Aláírta Áder a devizahiteles törvényt

MTI/Index
2013.11.07. 18:55

A köztársasági elnök aláírta a devizahitelesek megsegítésének kiterjesztését célzó törvényt – hangzott el a Duna TV híradójában. Csak hétfőn terjesztette be a Fidesz az árfolyamgát kiszélesítéséről és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról a törvényjavaslatot, ezt kedden a parlament kivételes sürgős eljárásban elfogadta, csütörtökön pedig Áder János már alá is írta a törvényt.

Az új jogszabály kiszélesíttette azok körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba, így már a 90 napon túli tartozással rendelkezők is élhetnek ezzel a lehetőséggel, a kilakoltatási moratórium pedig április 30-áig meghosszabbodik.

A már működő árfolyamgát azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be. Eltörölték ugyanis azt a feltételt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztést igénylő adós fizetési késedelme nem haladhatja meg a 90 napot, hogy a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyamon számított összege nem lehet több húszmillió forintnál, illetve hogy a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

Csütörtökön Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közleményében arra kérte a bankokat, hogy ne gátolják, hanem segítsék a fizetési késedelemmel rendelkezők belépését az árfolyamgátba. Azt írta: több bank ügyfelei is jelezték szerdán és csütörtökön, hogy tartozással rendelkező ügyfelek szerződéseit hirtelen elkezdték felmondani azért, hogy a fizetési elmaradással rendelkező adósok ne léphessenek be a számukra is megnyíló árfolyamgátba.

A Bankmonitor számításai szerint az árfolyamgát kibővítésével egy átlagosnak mondható, eredetileg 45 ezer forintos svájci frank törlesztő a mostani 72 ezer forintról nagyjából az eredeti összegre csökkenthető. Emellett elképzelhető, hogy az adósok egy részének akár milliós összegeket engednek majd el a bankok, a tartozásuknak a lakásuk értéke fölötti részét. Ezt ugyan nem teszi kötelezővé a kormány, de azoknak a bankoknak, akik ezt bevállalják, garanciát ad az árfolyamgátas gyűjtőszámlákra. A jogszabály értelmében a hitelintézetek átlagosan 20-25 százaléknyi hitelt engedhetnek el az állami kezességvállalás feltételeként.