Eddig 142 trafikot zártak be

2013.11.07. 17:21

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság eddig 142 nemzeti dohányboltban függesztette fel a forgalmazást, mert 18 év alattit szolgáltak ki, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pedig 124 jogosultság visszavonását kezdeményezte, közölte az NDN Zrt. csütörtökön a távirati irodával.

Korábban a NAV közölte, több mint kétszáz szabálytalanságra bukkant az adóhatóság a trafikokban végzett 2600 ellenőrzés során, összesen 25 millió forint bírságot szabtak ki. Általában adminisztrációs hiányosságokról volt szó, de találtak csempészcigarettát is a dohányboltokban. Volt, ahol a trafikos nem adott nyugtát, vagy a meghatározott árnál drágábban adta a dohányt. 

Az NDN szerint egyébként az új dohánykereskedelmi rendszer legfontosabb célja megvalósult, ugyanis jelentősen csökkent a fiatalkorúak kiszolgálása dohánytermékkel: míg tavaly a kereskedők 58 százaléka adott el cigarettát 18 éven aluliaknak, a jelenlegi 12 százalékos adat jelentős javulást mutat és folyamatosan csökken.

A dohánytermékek utáni adóbevétel ugyan nyáron drámaian visszaesett, szeptemberben jött a korrekció, ebben a hónapban az év legmagasabb jövedéki adóbevétele, 36,2 milliárd forint folyt be a büdzsébe. Az októberi bevétel 28,8 milliárd forint volt. A két hónap adatai összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszakit.