Felmentették Tátrai Miklóst

2013.11.07. 14:31

Jogerősen is felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Mezei Lászlót, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét csütörtökön a Győri Ítélőtábla.

Zólyomi Csilla tanácsa ezzel helybenhagyta a Tatabányai Törvényszék tavaly júliusi, elsőfokú döntését, amely nem látta megalapozottnak a vádat, amely szerint gazdaságilag indokolatlan volt, a céget katasztrofális helyzetbe hozta az a 365 millió forintos szerződés, amelyben az MNV 2008-ban átvette a felszámolás alá került Bábolna Zrt. egyes tevékenységeit. Az ügyészség szerint az átvétel jogalapja is hiányzott.

Az ügyészség Medgyasszay László volt kereszténydemokrata képviselő feljelentése nyomán rendelt el nyomozást. A politikus korábban arról számolt be, hogy Mezei Lászlótól úgy értesült, az Tátrai Miklós adott utasítást arra, hogy utaljanak át 365 milliót a Bábolnának. A nyomozás során kiderült, hogy a pénz egy takarékszövetkezet számláján landolt.

Budai Gyula, a termőfölddel kapcsolatos visszaélések feltárására kinevezett miniszterelnöki megbízott korábban azt feltételezte, ez az összeg aztán Tátrai Miklóshoz és Czunyi Anikóhoz, a Bábolna Zrt. volt vezetőjéhez köthető bankszámlára került. A politikus korábban elmondta: az a jogcím, amelyre hivatkozva átutalták a Bábolna Zrt. felszámolójának a 365 millió forintnyi közpénzt, nem lehetett valós, mert ugyanezért pár nappal előbb az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak.