Így mentenék az adósokat Matolcsyék

2013.11.07. 13:08

Szükség lehet az árfolyamgát jelentősebb átalakítására és a hitelek kamatozásának szabályozására az Magyar Nemzeti Bank (MNB) stabilitási jelentése szerint.

A jegybank friss kiadványában azt írja, „a bankok szerződés adta lehetősége az egyoldalú hitelkamat emelése, mely jelentős terheket rakott az ügyfelekre: a hitelkamatok átlagosan 2 százalékponttal lettek magasabbak a már meglévő állományon a válság kezdetétől, ami önmagában mintegy 20 százalékkal növelte meg a törlesztőterheket".

A Matolcsy György vezette MNB szerint a jelenleg kormányrendeletben szabályozott referenciakamathoz kötött árazást a már meglévő hitelekre is kötelezővé tennék, vagyis a 2012 előtti szerződésekre is kiterjesztenék. Javasolják a családi csőd bevezetését is, a problémás jelzáloghitelek állománya a bankrendszerben eléri a 900 milliárd forintot, nagyjából 120 ezer családot érint.

A nemteljesítő állományok kezelésének felgyorsítása is elengedhetetlen. Szerintük meg kell akadályozni a még teljesítő állományok nem teljesítővé válását.

A jelentés szerint egyébként a hazai pénzügyi rendszer stabil, erős a sokkellenálló képessége, tőkemegfelelési mutatója 16,6 százalék, ez nemzetközi összehasonlításban is magas. A devizahiteles állomány azonban még mindig kockázatokat rejt, összesen 5400 milliárd forintnyi jelzáloghitel van a családoknál, ebből 3300 milliárd lakáshitel, amiből 1800 milliárd forintnyi állomány devizahitel.