Mégsem lesz illetékmentes a kártyás vásárlás?

2013.11.07. 19:26
A kormány korábban jelezett tervei szerint jövőre tranzakciósilleték-mentes lesz a kártyás fizetés. Viszont most az NGM ezzel kapcsolatban portfolio.hu kérdésére válaszolva elárulta: a kormány nem kezdeményezett olyan törvénymódosítást, amely mentesítené ezen műveleteket az illeték alól.

Október első napján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette azt a sajtóértesülést,hogy a bankkártyás vásárlásoknál megszűnő tranzakciós illetékfizetési kötelezettség is szerepel a nemzetgazdasági tárca jövő évi adójavaslatai között. Azonban ez az intézkedés azóta sem jelent meg jogszabály-módosítás formájában. 

A portfolio.hu kérdésére, hogy ez így is marad-e, az NGM némileg kitérő választ adott. A tárca közölte, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint a jövő évi kártyás fizetések is illetékkötelesek lesznek, valamint megállapította, hogy a kormány nem kezdeményezett olyan törvénymódosítást, amely mentesítené ezen műveleteket a pénzügyi tranzakciós illeték alól. 

Ez az intézkedés a bankok számára némi enyhítést (körülbelül évi 5,4 milliárdos költségmegtakarítást) jelentene az ingyenes készpénzfelvétel miatt keletkező 36 milliárdos mínuszra. A Rogán Antal az általa beígért ingyenes készpénzfelvételről szóló javaslatot már október 25-én beadta, sőt, azóta több módosítás is érkezett a javaslathoz. Az ingyenes készpénzfelvétel az össztársadalmi szinten évi akár 100 milliárd forintos költséggel járó, és a szürkegazdaság melegágyaként számon tartott készpénz használatát ösztönzi, miközben az ennek hatását csökkentő illetékmentes kártyás fizetésről úgy tűnik, megfeledkeztek a döntéshozók.   • Hírek
  • Bankszámla