Valér
2 °C
8 °C

Pánik a gyémántpiacon

2013.11.07. 07:53

Pánik kirobbanásával fenyeget a gyémántpiacon az a legújabb csalási forma, amikor természetes köveket tartalmazó egységcsomagokba keverve adnak el drágakőként annak a harmadába kerülő, szintetikus terméket. Egy ilyen csomag több ezer, nagyon kis méretű, ezért nehezen ellenőrizhető kőből áll, írja a Világgazdaság.

A világ legnagyobb gyémántkereskedő csoportjának elnöke, Martin Rapaport november 3-án meghúzta a vészharangot, és egy globális, minőségvizsgáló bizottság felállítását javasolta. „A csalókat fel kell kutatni, meg kell nevezni, meg kell büntetni, és ki kell zárni a szakmából” – jelentette ki a Nagy-Britanniai Drágakő Szövetség rendezvényén.

A kakukktojásos egységcsomagok a piaci árnál kicsit olcsóbbak, így a vevők kezdetben csak legyintettek, ha észrevették, hogy becsapták őket, azt gondolván, hogy összességében jól jártak. Ma már senki nem legyint, mert nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyedi, és nem kistételes esetekről van szó. Tavaly tavasszal például egy tiszteletben álló New York-i gyémántkereskedő által a gyémántpiacon vett, közel 1000 darabos tételről egy antwerpeni laborban kiderült, hogy abból több mint 600 szintetikus termék (CVD.)

Az ügyeskedők Magyarországon is megjelentek. „Szakmai lapunkon keresztül már egy éve figyelmeztettem a hazai kereskedőket, hogy természetesnek mondott gyémántok között CVD-t találtam” – válaszolt az egyik hazai drágakő-labor vezetője. Szitó Tánya szerint a hazai szakma egyelőre a homokba dugja a fejét, holott a veszély magától nem fog elmúlni.

A vevő annyit tehet, hogy mindig ellenőrizhető és utolérhető forráson keresztül vesz drágaköveket. Külön érdekes, hogy emiatt megnptt a zárványos, tehát alapesetben kevésbé értékes drágakövek iránt a kereslet, mivel ezt egyelőre nem igazán éri meg hamisítani.