Sokkal olcsóbb lesz reggel észhez térni

2013.11.07. 18:06

Két éve tartó drasztikus csökkenéssel hétéves mélypontra csökkent a kávé ára a világpiacon. 2011 májusában még 3 dollár volt a fontonkénti ár, csütörtökön azonban alig haladta meg az 1 dollárt a határidős piacokon.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó elemző szerint nem is várható a kávé drágulása. Brazíliában nagy lesz a kínálat a kereslethez képest, és olyan jók voltak az időjárási körülmények, hogy a 2014-es termés 60 millió zsák is lehet (egy zsák 60 kilogrammkávénak felel meg).

Brazília mellett Kolumbiában is növekszik a kávétermesztés. Októberben 1,06 millió zsák volt a termény, utoljára 2007-ban volt ilyen magas havi adat. Az elmúlt években több kolumbiai ültetvényen is megbetegedtek a növények, de mostanra sikerült megtisztítani a növényeket, és új cserjéket is telepítettek.

Kolumbiában és Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik, ennek ára volt 1,01 dollár fontonként csütörtök délután. Az arabicához hasonlóan azonban a rosszabb minőségűnek tartott robusta kávé fontonkénti ára is csökkent januári szállításra. Csütörtökön 0,65 dollár volt a robusta, mert Vietnamban jól halad a betakarítás, és bőséges termés lesz.