Sokkot kaptak a megtakarítók

2013.11.07. 11:46

Az egy év alatt a harmadára zuhanó itthoni kötvényhozamok miatt a 8 ezermilliárd forintos magyar megtakarításokra több száz milliárd forinttal kevesebb kamatbevétel jut éves szinten. Ehhez képest semmi a néhány tízmilliárdos tranzakciós illeték – mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő igazgatósági elnöke egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

Máltán indítanak hedge fundokat

Négy hedge fundot indít a Concorde Alapkezelő Máltán, hogy megkezdjék a külföldi terjeszkedést. Bilbók Botond vezérigazgató szerint azért választották az apró szigetországot, mert ott olcsóbb a működés, angol jogrendszer van, és nem kell helyi letétkezelőt igénybe venni. A cél a következő években csak a track record építése, hogy ezzel majd becsalogassák a külföldi befektetőket.

Egy éve még 9 százalékos hozam mára 3,25 százalék közelébe zuhant; ehhez képest azok a magyarok, akik félre tudtak tenni pénzt, ahhoz vannak szokva, hogy a 6 százalékos hozam már nagyon alacsony. Sokan így érezhetően kevesebb kamatbevételhez jutnak a megtakarításaik, örökségük után. Ez a hatalmas mennyiségű pénz most gyakorlatilag kiesik a gazdaságból (igaz, az adósoknál, például az államnál nyereségként jelenik majd meg).

A magyar megtakarítók az utóbbi és a következő hónapok folyamán – ahogyan újítják meg lekötött betétjeiket vagy diszkontkincstárjegyeiket – sokkot kapnak a brutálisan visszaeső hozamok miatt, ezért végső soron egyre inkább a kockázatosabb eszközök, köztük a befektetési alapok felé tájékozódnak.

Szabó szerint azonban sokan tévedés előtt állnak, mivel az utóbbi évek jó teljesítménye alapján kötvényalapokba tennék a pénzt, ezeket viszont ugyanazok a problémák sújtják, mint a bankbetéteket.

A biztonságos a legkockázatosabb

A kötvények azért is kockázatosak, mert az utóbbi években ide ment a legtöbb pénz – magyarázza Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere. Különösen pont a legbiztonságosabbnak tartott fejlett piaci kötvények kockázatosak, mivel ezeket nagyon veszélyezteti az összes jegybanki szigorításról szóló spekuláció.

Ilyen történt például idén májusban, amikor elkezdtek a Federal Reserve monetáris szigorításáról beszélni, és az összes létező eszköz árfolyama esni kezdett. Ezzel különösen azok a befektetési alapok jártak rosszul, amelyek a leginkább a biztonságra és a kiegyensúlyozottságra törekedtek. Ma tehát bizonyos szempontból minél nagyobb a fejlett piaci kamatoknak való kitettség, annál nagyobb a kockázat – mondták a szakértők.

A régióban vannak lehetőségek

Azokat az eszközöket érdemes keresni, amik a befektetők megvetése miatt olcsónak számítanak – mondták a Concorde Alapkezelő portfóliókezelői. Ez alapján a közép-európai (és általában az európai) cégek nagyon vonzó befektetések lehetnek, hiszen az USA-val ellentétben Európával kapcsolatban még mindig alapvetően pesszimisták a befektetők.

Míg az amerikai részvényindexek történelmi csúcsokon vannak, addig a régiós indexek még a felét sem érték el a néhány évvel ezelőtti csúcsuknak. Várhatóan azonban az USA-hoz hasonlóan itt is javulni fognak a vállalati nyereségek, ezért jelentős tér van a részvények előtt.