Akik nem hiszik, hogy a magyar gazdaság jobban teljesít

2013.11.08. 22:29

Magyarország bóvlikategóriába tartozó, Ba1 államkötvény-osztályzata és a további leminősítés lehetőségét jelző negatív kilátás a magyar gazdaság korlátozott középtávú növekedési lehetőségeit tükrözi – ez a Moody's pénteken ismertetett éves országjelentésében áll.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője egyértelművé tette:

a még mélyebb bóvliba sorolást kockáztatja

a kormány, ha olyan intézkedéseket hoz, amelyek „negatívan érintenék a bankrendszert”. A cég véleménye szerint a magyar gazdaság növekedési korlátai valószínűleg megnehezítik a magyar kormány számára a jelentős adósságteher csökkentését – írja az MTI.

A Moody's a hitelképességi erősségek között az alábbiakat sorolja fel:

  • a magyar gazdaságban felhalmozódott vagyonérték,
  • Magyarország európai pénzügyi és gazdasági integrációja,
  • a túlnyomórészt külföldi tulajdonú bankrendszer,

amelyek korlátozzák a magyar kormányra háruló esetleges jövőbeni jótállási kötelezettségek kockázatát.

A cég szerint hitelminősítési szempontból az első számú kihívás a magyar gazdaság korlátozott középtávú növekedési potenciálja. Amit ráadásul olyan tényezők rontanak, mint

  • a gyenge demográfiai mutatók,
  • a térségi összehasonlításban alacsony foglalkoztatási ráta, valamint
  • a rossz beruházási klíma.

A bruttó állóeszköz-beruházások rátája csak mostanában fordult pozitív tartományba, miután 17 egymást követő negyedévben zsugorodott. A cég hitelminősítői szempontból a gyengeségek közé sorolja a bankszektorban folyó, hitelforrás-szűkítő hatású mérlegalkalmazkodási folyamatot és a bankok alacsony nyereségességét is, mivel a Moody's szerint ezek a tényezők sem használnak a gazdasági növekedésnek.

Ez részben a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezet kedvezőtlen hatását tükrözi

– idézi az MTI a Moody's jelentés.

A hitelminősítő a magyar gazdaság előtt álló kihívások között említi a magas államadósság-rátát, amely becslésük szerint idén a GDP 80 százalékán lesz. Ez meghaladja a Moody's által a Magyarországéhoz hasonló államkötvény-besorolással nyilvántartott adósok államadósság-rátáját.

A magyar államadósság-ráta stabilizálódott ugyan, a következő néhány évre valószínűsíthető pályája azonban bizonytalan, mivel a magyar gazdaság lassú növekedése elhúzódhat. Ráadásul a külső adósság magas aránya – a devizaadósság és a nem rezidens befektetők kezén lévő hazai adósság egyaránt – kiteszi a gazdaságot a befektetői hangulat változásainak.

A Moody's közölte ugyanakkor, hogy fontolóra venné a besorolás kilátásának stabilizálását, ha a magyar gazdaságban ismét robusztus növekedés kezdődne, amely tartósan lefelé haladó pályára állítaná az államadósság-rátát.

Más nagy londoni házak az utóbbi időszakban

egyre derűlátóbb előrejelzéseket

adnak a magyar gazdaság növekedési kilátásairól, írja az MTI.

Felidézik, hogy a JP Morgan éppen pénteken ismertette jelentősen javított új prognózisukat, amelyben az idei harmadik negyedévre 2,7 százalékos negyedéves GDP-növekedést várnak az eddigi 1,5 százalékkal szemben. A JP Morgan az idei év egészére az eddigi 0,5 százalék helyett 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósol, míg 2014-es előrejelzésüket 1,8 százalékról 2 százalékra emelték.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport közgazdászai azt valószínűsítették legutóbbi prognózisukban, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet. A Barclays az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már szintén 2 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon 2014-ben.

Ugyanakkor az is tény – igaz, az MTI erre nem tért ki –, hogy a Moody'shoz hasonlóan egy másik hitelminősítő, a Standard & Poors sem javította magyar megítélését. Október végi jelentésükben ráadásul a negatív kilátást is megerősítették, jelezve, hogy akár még lejjebb sorolhatnak minket.