Ég és föld a véleménykülönbség az INA-ról

2013.11.08. 16:39

A horvát kormánnyal folytatott mai tárgyalás eredmény nélkül zárult a Mol és horvát kormány között. Most nem Hernádi korrupciós vádjáról vitáztak főleg, hanem a másik, legalább ilyen lényeges kérdésről, az INA irányításáról.

Jelentős vélemény különbségek vannak az INA működtetéséről, a horvátok szerint a horvát törvényekhez nem passzol, hogy a Mol van többségben a igazgatóságon belül, a Mol szerint ez teljesen rendben van.  A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol-é 49,1 százalék és az irányítói jogok.Itt egyébként elolvashatja, hogy hogyan alakult így a horvát olajtársaság sorsa. 

A tárgyalás végén a MOL-csoport vezérigazgatója, Molnár József annyit mondott, hogy "a mai tárgyalás igazolta, hogy még jelentős nézetkülönbségek vannak a felek között. Az INA vállalatirányítási modelljét illetően meggyőződésünk, hogy az összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is. Mindemellett továbbra is bízunk abban, hogy a horvát kormánnyal együttműködve a további tárgyalások során megtaláljuk az INA jövője számára legelőnyösebb megoldást."

tuntetes agrajz hernadi2

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter ugyanakkor a találkozó után kiemelte, hogy a tárgyalások komoly és felelősségteljes hangnemben folytak. Ő is elmondta, hogy sok nyitott kérdés és egyet nem értés van még a felek között, írta az MTI.

Egyben egy új vállalatvezetési módot is javasolnak. "Ezt holnap hivatalosan is továbbítjuk kollégáinknak a Molnál" - nyilatkozta Vrdoljak. "Szeretném leszögezni, hogy a nyitott témák és nyilvánvaló ellentétek dacára a folyamat felgyorsításával továbbra is a legjobb megoldást érhetjük el" - mondta még a gazdasági miniszter.

Fontosnak tartotta még kiemelni, hogy a horvát kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja az INA-t, vagyis olyan megegyezésre törekednek, amely a vállalat és az ott dolgozók érdekeit is szolgálja, emellett pedig Horvátország energetikai stabilitásának érdekeit is.