Orbán: A húsáfa nem rezsicsökkentés

2013.11.08. 08:34

A mostani húsáfacsökkentés a munkahelyvédelmi akcióterv része, nem a rezsicsökkentésé –  jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádión szokásos interjújában. A kormány elsősorban a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől, nem a megélhetési költségek visszaesését.

Tanulmányokat rendeltünk és a kormány szerint a bevételcsökkentő hatás csekély – mondta Orbán, de azért hozzáfűzte, hogy "csak az élet mondja meg", hogy komoly lesz-e a költégvetési bevételkiesés az intézkedés miatt.

Fantasztikus távlatok

Orbán – a családi adókedvezményekről szóló kérdésre válaszolva – elmondta, szerinte a kormány fantasztikus távlatokat nyit a hazai családok előtt. Magyarország ma a saját lábán áll, és van annyi pénze, hogy olyan intézkedéseket vezessen be, mint például a sertésáfa-csökkentés vagy az újabb családpolitikai támogatások – értékelt a kormányfő.

Azt is elárulta, hogy a takarékossági világnap alkalmából elmegy az Operában rendezett estre, ahol találkozni fog az OTP elnökével. Itt nem fogjuk elkerülni a devizahitelek ügyét - fogalmazott. Ezt megelőzően arról beszélt, hogy a kormány úgy vélte, hogy meg kell tenni néhány intézkedést a devizahitelesek érdekében, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet. Ezt szolgálja az árfolyamgát kiterjesztése és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása. 

Nyomás a bírókon

A miniszterelnök is megisméletelte, amit a héten már több kormánypárti politikustól is hallhattunk: szorgalmazza, hogy Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelügyekkel kapcsolatban. Orbán szerint "az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne".

Ezért "arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetőit, elsősorban a Kúria elnökét, hogy előbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek".

"Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel" - mondta a kormányfő.