A 16. leggazdagabb magyar veheti meg a Praktikert

MTI/Index
2013.11.09. 09:18

A magyar milliárdosok között előkelő helyen álló Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó MPF Holding előrehaladott tárgyalásokat folytat a Praktiker hazai leányvállalatának felvásárlásáról - írja a Népszabadság.

A gépgyártással és ahhoz kapcsolódó kereskedelemmel foglalkozó MPF Felcsuti Zsolt többségi tulajdonában áll. Felcsuti 37,5 milliárdos vagyonával a Napi gazdaság 2013-as listája szerint a 16. leggazdagabb magyar. A részben Svájcban élő milliárdos tavasz óta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyik személyes tanácsadója is.

Egyelőre sem a Praktiker, sem az MPF nem kommentálta a tárgyalások hírét, de a lap független piaci forrásokból úgy tudja, már tart a Magyarországon tizenkilenc nagy és két miniáruházzal jelenlévő hazai Praktikerek átvilágítása.

A Praktiker nemzetközi barkácsárúházlánc az elmúlt hónapokban csődközeli helyzetbe jutott, ezért a lengyel Praktikerekhez hasonlóan a magyar áruházak is eladósorba kerültek. A Praktiker a magyar barkácspiac második legnagyobb szereplője, de a válság miatt elvesztette korábbi forgalmának 40 százalékát. A lánc 2012-ben 27,7 milliárd forintos forgalom mellett 2,5 milliárdos veszteséget könyvelt el.

A Népszabadság felidézte: az MPF már 2012-ben kérőként jelentkezett az akkor a kivonulását fontolgató Bricostore-nál. A társaság ugyan a Bricostore adósságait is átvette volna, azonban a tulajdonos Bresson család elutasította az ajánlatot és kivonultak a magyar piacról.