A pofátlan bérekről szavaznak Svájcban

2013.11.10. 19:21

Népszavazáson döntenek Svájcban arról, hogy korlátozzák-e a vállalatvezetők bérét. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, a felsővezetők bére jelentősen csökken majd, idézi a Business Insider cikkét Portfolio.hu.

A javaslat arról szól, hogy a vállalatok vezetői ne kereshessenek több pénzt havonta, mint amennyit a legalacsonyabban bérezettek keresnek meg egy év alatt, ez az úgynevezett 1:12 szabály. A felsővezetők magas bérezése 2002 óta foglalkoztatja a svájci közvéleményt, az 1:12-es szabállyal kapcsolatos népszavazás ötlete 2009 óta formálódik, azonban igazán az elmúlt évek csillagászati menedzserfizetései verték ki a biztosítékot.

Több nagyvállalat is az átlagos dolgozói bérek több százszorosát fizeti ki a felsővezetőinek: a gyógyszeripari nagyvállalatoknál nyílt igazán nagyra az olló, hiszen a Roche-nál az arány 1:236, a Novartisnál pedig 1:219-hez az arány az átlagos dolgozói bér és a felsővezetői juttatás között. A javaslat kidolgozói szerint az lenne a helyes, ha a dolgozók és a felsővezetők bére között kialakulna egy kapcsolat, az 1:12-es szabály bevezetésétől pedig azt remélik, hogy nemcsak a vállalatvezetők fizetése csökkenne, de a dolgozók bér is emelkedne.

A nagyvállalatok vezetői tartanak a kezdeményezéstől, a World Radio Switzerland információi szerint a Novartis, a Nestlé, a Bobst és az SBB több ezer alkalmazottnak küldött üzenetet, amelyben arra kérik a dolgozókat, hogy a népszavazáson nemmel szavazzanak, hiszen amennyiben sikeres lesz az 1:12-es kezdeményezés, az veszélyezteti Svájc versenyképességét. Erről más vállalatok is nyilatkoztak, a GlencoreXstrata vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy amennyiben a népszavazás sikeres lesz, a vállalat elhagyhatja Svájcot, de más vállalatok is jelezték már távozási szándékukat.