Valér
2 °C
8 °C

Nem ígérgetnek, csak osztogatnak

Ez történt a gazdaságban az év 45. hetében

2013.11.10. 17:35 Módosítva: 2013-11-10 17:35:57
Mégis csökken a húsáfa, Brüsszel nem fenyegeti már a magyar szabadságharcot. Kitálalt egy adóellenőr, és kiderült, hogy a leggazdagabb magyarnál százszor gazdagabb az igazi leggazdagabb. A pénztárgépes tervekből a választásokig semmi nem lesz, a devizaadósok újabb segítséget kaptak. És a minimálbér is emelkedik.

A bankok elengedhetik a devizahitelek egy részét, miután a héten elfogadták a devizahiteles-mentőcsomagot. Ezzel az adósoknak akár 40 százalékkal is csökkenhet a törlesztőrészlete. Hétfőn dönthet a Kúria a devizahiteleket érintő újabb lépésekről, ettől függetlenül az árfolyamgát nagy segítség, az adósoknak érdemes belemenniük. Állítólag négy bank van bajban, ezek a Bankszövetség elnöke szerint a bankadó nélkül is veszteségesek lennének. És mi jön még? 2500 devizahiteles per van, amiből eddig 60 fejeződött be jogerősen, és hatot vesztettek el a bankok.

Mégis jön a csökkentett húsáfa: januárban csökkentik a disznóhús adóját , öt százalék lesz a mostani 27 helyett. Ettől a bolti árak nem csökkennek. Erre azonnal 5 százalékos áfát kértek a zöldségesek is, szerintük a zöldség-gyümölcs stratégiánk befuccsol, ha nem kapnak ők is mihamarabb kisebb áfát.

Brüsszel szerint tartható a hiánycél, illetve a költségvetési hiány számításában sem talált kivetnivalót az Európai Bizottság, így semmilyen újabb eljárás nem indult ellenünk. Brüsszel a következő évekre a mostani - nagyon alacsony szintnél - nagyobb gazdasági növekedést vár.

Kitálalt egy adóellenőr: engedik csalni a legnagyobb, kiemelt adózókat. Az ellenőr, akit több ügyről hivatalból állított le a NAV, azt mondja, a cégek a hivatal tudtával 1000 milliárd forintot csalnak el évente. Egyébként soha nem szűnt még meg ennyi cég, mint most októberben. Több, mint négyezer. És már a volt sírköves is cégeket temet, az adóhivatal meg azt mondja, hogy a cégtemetők túlmutatnak a NAV-on. Persze ők mindent megtesznek.

Májusra csúszik a pénztárgépes határidő: tízmilliárdos nagyságrendű pofont adhat a költségvetésnek az elhúzódó kasszakáosz. Közben meg online kereskedő lehet a NAV, mert eldőlt, hogy az adóhatóság honlapján lehetne majd kasszát rendelni.

100 ezer forint fölé emelik a minimálbért, ami a munkaadóknak, és az olcsó munkaerőnek lehet pofon. 180 embert rúg ki a BAT, a cég ezzel válaszol a trafikokra és a magas adókra. A Dunaferrnél csak beindult a leépítés, néhány tucat kölcsönzött dolgozót küldenek el.

Nagyon visszaestek a lakásépítések, idén szinte senki nem épített lakást. Tavaly is alig épült új lakás, most viszont annak is csak a kétharmada. Lesz félszocpol, ha a kampány úgy hozza, ha mondjuk kell még egy kis osztogatás tavasszal, két-három hét alatt be lehet vezetni. A lakás most egyébként nem túl drága, és így is hét évet kell dolgozni egy lakásért Pesten.

Pislákol még az élet a magyar iparban. És itt vannak a leggazdagabb magyarok. A Népszabadság toplistája szerint 160 milliárddal Csányi Sándor a leggazdagabb. Sok az új név. Világszinten viszont 100 Csányi férne a legesleggazdagabba. A top 12 fele két családhoz tartozik. Közben a magyar kisbefektetőknek egyre nehezebb: sok százmilliárdjuk ugrott éves szinten, mivel eltűnt a hozam. Vigyázni kell most a kötvényekkel.

   43. heti záró 45. heti záró
BUX   18 849 18 948
OTP   4 500 4 515
Mol   14 950 14 700
Richter   4 180 4 385
Magyar Telekom   297 285

Még 420 milliárd adósságot vállal át a kormány, de lesz valami, amit kérnek cserébe az önkormányzatoktól. Közben meg jó nagy adósságba ver minket az állam, igaz, most megéri, mert olcsón kap hitelt. Az más kérdés, hogy az újabb eladósodást az adósságszabály nem is engedné. Az NGM szerint a növekvő államadósság valójában csökkenőt jelent. Közben meg hullanak a fejek az MNB-ben. Minden ötödik volt PSZÁF-ost elküldik. Van akinek vállalhatatlan pozíciót kínáltak, mások maguktól mozdultak.

Jön az egységes számlakép: a rezsibiztos a betűméretet és a színeket is meghatározná.

Visszatértek a hiénák Ferihegyre: nem sikerült elüldözni a magántaxisokat, stopperes trükkök, tagbaszakadt sofőrök vannak a reptéren.

Kapnak 32 ezret a vasutasok, mert példásan helytálltak, és fontos a vasút.

Nagyot drágult a kötelező, az átlagdíj 13 ezer forint, népszerű a minicasco.

Eladta az állam az Egist: a franciáké lesz az állami tulajdon. 10 milliárdot kapunk érte.

Egy 76 éves néni vette meg a Magasházat Pécsett. Neki kellene lebontania Közép-Európa legnagyobb épületét. Fia szerint egy büdös buznyákot sem keresnek ezen.

Vége az állami mobilnak. De egy negyedik nagy szereplő attól még jöhet. A cég indulását a Kúria kaszálta el. És úgy fest, nem kell a cigi a trafikból, mert fele annyi jövedéki adót fizettünk be mint korábban, áfával együtt az éves kiesés 40 milliárd forint lehet.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint Startup-főváros lehet Budapest. Ehhez már csak startupok kellenek, meg hogy rájöjjünk, miben vagyunk jobbak, mint mások. Például a logisztika lehet a titkos fegyver, most is negyedmillió embernek ad munkát a szektor Magyarországon, és már stratégiánk is van hozzá. Vagy itt van a budapesti tanyafejlesztés, Rogán Antal kerületének máris 226 millió forint jut.

Szó volt még az Erzsébet-utalvány megszüntetéséről, de gyorsan kiderült, hogy a rendszer marad a régi.

Ja, és így spórolhat meg sok bosszúságot, ha lakásfelújításba kezd.

  • Találd meg álmaid budapesti lakását az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válogass a szebbnél szebb kiadó budapesti lakások közül