Elfogadták az ingyenes készpénzfelvételt

2013.11.11. 19:19

Az elmúlt egy évben jelentősen drágultak hazánkban a banki szolgáltatások, ennek csökkentése érdekében az Országgyűlés ma elfogadta az ingyenes készpénzfelvételről szóló törvénymódosítást – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A pénzügyi rezsicsökkentésről szóló módosítás fogyasztói jogként kívánja biztosítani 150 000 forint összeghatárig a jövedelemhez készpénzben történő hozzáférést.

A törvényjavaslat értelmében 2014. február 1-jétől ingyenes lesz az adott naptári hónapban bármely automata bankjegykiadó gépnél végrehajtott első két készpénzfelvétel, aminek együttes összege nem haladja meg a százötvenezer forintot. Annak a fogyasztónak, aki a javaslat hatályba lépését megelőzően nem rendelkezett a fizetési számlájához tartozó bankkártyával, a bankban 2014. december 31-ig ingyenes készpénzfelvételre lesz lehetősége.

Az ingyenes készpénzfelvételre a Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 16. életévét betöltött ügyfél jogosult azt követően, hogy megjelöli azt a tulajdonában lévő fizetési számlát, ami esetében az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget érvényesíteni kívánja.