Unortodox árharcot vív Venezuela

2013.11.11. 17:58
Rendelettel kormányozna, hatóságilag törné le az árakat az elnök Venezuelában, ahol az infláció elérte az 50 százalékot. A sikerek az ellenzéki szabotázs miatt maradnak el – közölte Nicolas Maduro.

Nem sokkal azután, hogy novemberre előrehozta a karácsonyt és létrehozta a boldogságért felelős államtitkárságot, a venezuelai elnök az árdrágítókkal szemben venné fel a harcot. Az Hugo Chavez örökébe lépett Nicolas Maduro ehhez csupán azt kéri, hogy rendeletekkel kormányozhasson, egy időre lényegében kikapcsolva a parlamentet.

A buszsofőr rendeleti kormányzásra vár

A törvényhozás a héten szavaz arról, hogy a hatalom további részét adja át a tavaly elhunyt Chavez által felemelt egykori buszsofőrnek.

„Akárhányszor kinyitja a száját, elijeszti a munkahelyet teremtő beruházókat, és csak mélyíti a válságot” – jelentette ki Maduróról a tavalyi elnökválasztáson vele szemben kevéssel alulmaradt Henrique Capriles. Az ellenzéki beállítottságúnak tekintett Miranda állam 41 éves kormányzója szerint Maduro csupán egy „kubai báb” – idézte a politikust a BBC.

A „burzsoá paraziták” elleni küzdelem jegyében az elnök megígérte, hogy meghúzzák a kereskedők profitjának felső határát minden területen, így az intézkedést hamarosan kiterjesztik a játékokra, ruházati cikkekre, élelmiszerre és az autókra is.

Uzsorások gonoszkodnak

Maduro szerint az ötven százalékos infláció nem a gazdaság rossz helyzetéből adódik, hanem abból, hogy a spekulánsok drágábban adják a termékeiket. „Ez több, mint uzsora, ez lopás” – jelentette ki televíziós beszédében az Hugo Chavez után nemzeti ünneplővé avatott melegítőruhát előszeretettel hordó elnök, aki a hétvégén egy elektronikai termékeket forgalmazó bolthálózat megszállásáról döntött, rákényszerítve a Daka áruházláncot, hogy olcsóbban – esetenként negyedáron – adja el termékeit. Nyomatékul a több hasonló forgalmazó néhány menedzserét is őrizetbe vették. „Mindezt a nemzet érdekében tesszük” – jelentette ki az elnök, aki szerint a letartóztatottak a Venezuela ellen vívott gazdasági háborút szolgálták.

Maduro mindezzel a legszegényebbeknek kíván kedvezni, bízva abban, hogy a december 8-án esedékes helyhatósági választásokon ezzel pártja megerősítheti pozícióit.