November második felére tolta a devizás kérdést a Kúria

2013.11.12. 13:24

Hétfőn összeült a Kúria jogegységi tanácsa, de elhalasztotta a döntést a devizahiteles szerződésekben születő ítéletekkel kapcsolatban – válaszolta kérdésünkre a Kúria. Korábbi jelzésekből akár arra lehetett volna számítani, hogy már hétfőn döntés is születhet a jogegységi határozat ügyében.

A Kúria jelezte, hogy még novemberben megszületik az eredmény. Hogy pontosan mikor, azt nem árulták el.

De ez a határozat csak azokat a szerződéseket érinti, amelyekkel kapcsolatban a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérték vagy kérik a bíróságoktól – írja a portfólió.hu. Nem kizárólag a devizahitel-szerződésekről, sőt nem is csak a hitelszerződésekről van szó.

Ebből következően a határozat eleve csak nagyon általános lehet, konkrét pénzügyi útmutatást nem adhat. Különösen nem a közel 2500, devizahitelekkel kapcsolatban folyamatban lévő, rendkívül sokféle bírósági ügyről egyszerre. Célja csupán az, hogy a bíróságokat a jogszabályok értelmezésében segítse, az általános joggyakorlatot továbbfejlessze a Kúria.

Óriási a politikai nyomás

Nagy várakozás előzi meg a Kúria lépéseit. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a Kúria „átfogó döntését” követően kezdenek hozzá a devizahiteles probléma pénzügyi szempontból történő rendezéséhez, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig felszólította Kúriát, hogy „soron kívül alakítsa ki jogegységi álláspontját az ügyben”. Az előbbiekben említett jogegységi határozatnak azonban ehhez nincs köze, az már jóval korábban indult.