Néhány magyar milliárdos köddé vált

2013.11.13. 11:59

Több magyar milliárdos is kimaradt a legutóbb megjelent, a leggazdagabb honfitársainkat felsoroló kiadványból. A Napi.hu annak járt utána, mi történhetett az elpárolgott vagyonnal.

Hárommilliárd forinttal már be lehetett kerülni a 150 csúcsvagyonos közé – legalábbis a Népszabadság TOP 150 kiadványa szerint. De az is érdekes, hogy ki maradt ki, és miért. A Napi szerint az „igazolatlanul hiányzó” magyar milliárdosok sora impozáns. (Egyébként viszont a konkurens Napi.hu leggazdagabbakat soroló listáján sincs mindenki fönt, akit a Népszabadság szerepeltet az első 100-ban.)

Hová tűnt a fotexes Várszegi? 

Hol van például Várszegi Gábor? A TOP 150-es lista 2011-es kiadásában még a negyedik helyen rangsorolták a Fotex cégbirodalom tulajdonosát – vagyona akkor 90,5 milliárd forint volt a listakészítők szerint. Két évre rá, hiába keressük őt a 150 csúcsvagyon birtokosai között. Hogy miért, arra nincs válasz. Mert azzal indokolni kihagyását, hogy nincs már magyar lakcímkártyája, nem igazán lehet, hiszen a vagyonfelmérés metodikája – lásd keretes anyagunkat – sem köti ki ezt. Ha viszont feltételként ez meg is jelenne, akkor legalább egy tucat, a listán egyébként szereplő milliárdost ki kellett volna hagyni a 150-es sorból.

A Fotex amúgy teljesen nyilvános adatai szerint – Fotex Holding SE, vagyis európai részvénytársaság – a cég ingatlanvagyona 2012-ben könyv szerinti értéken 145, valós piaci értéken pedig 319 millió euró. Ez alaphangon is 90 milliárd forint, s akkor még nem szóltunk a Várszegi-tulajdonban levő, egyébként Fotex-tulajdonos Blackburn International – Fotexen kívül is – többmilliárdos hazai ingatlanvagyonáról.

És a Mammut-alapító?

A módszertan

A 150-es kiadvány módszertana ez: „Minden évben kiszámítottuk a hozzájuk kapcsolódó cégek cégértékét. A számításnál figyelembe vettük az előző három év pénzügyi beszámolóit különös tekintettel a saját tőke, a kötelezettségek, nettó árbevétel, adózott eredmény és fizetett osztalék sorokra.” A kiadvány számításai szerint 26 korábbi szereplő nem került fel a listára – és 19 új került be a 150-be. Jellemzően a korábban 4-5 milliárd forintos vagyonnal szereplők közül tűntek el a névsorból a legtöbben.

S. Nagy Sándor igen, Kenyeres Sándor nem: a Mammut bevásárlóközpont két alapító-tulajdonosa közül csak az egyik található meg a listán. Igaz, hogy Kenyeres Sándor évek óta nem aktív vezetője a plázának, a Zsámbéki-medencében működő Talentis programnak, -befektetésnek azonban igen. Az általa megálmodott tudásparknak eddig ugyan csak egy része készült el, de az irodaház, hotel, ipari park együttes értéke – már csak a tekintélyes méretű, főváros közeli földterület miatt is – jócskán meghaladja a hárommilliárd forintot.

Szintén érdekes kettősség jelentkezik a Biggeorge's - NV Zrt. ingatlanfejlesztő cég esetében is. Nagygyörgy Tibor igen, Nyíri Viktor nem tagja az elit 150-es klubnak, márpedig ők ketten birtokolják a céget – Nagygyörgy vagyonát 7,6 milliárdra teszik a készítők. 2011-ben még 12 milliárdra tartották Nyíri vagyonát, ez eshetett hárommilliárd alá (Az üzletember neve mellett 64 céget jegyez a céginformációs rendszer, ezt kellett volna összefésülni, ráadásul a Biggeorges's - NV név második része a résztulajdonos Nyíri Viktorra utal, első része pedig Nagygyörgyöt jelzi.)

Hol van, vagyis hol lehet Kovács Bence János? A TOP 150 két évvel ezelőtti kiadásában még 12. helyen rangsorolt magyar–spanyol üzlet ember vagyonát akkor 50 milliárd forintban határozták meg – azóta viszont köddé vált.

Igaz, két évvel ezelőtt „kivonulóban” felcímmel minősítették a 2009-ben még 54 milliárdos vagyonnal büszkélkedő üzletembert, akiről ezt írták akkor: "ingatlanjai ugyan tehermentesek és Magyarországon vannak, és az értékük nem csökken, mert fejlesztik őket, a jelenlegi értékbecslés szerint a mai piaci árak között is nagyjából 200 millió eurót érnek, amelyek közül csak a székesfehérvári és pécsi tizenegy ingatlan értéke 70 millió euró".

Csődbe ment volna Erdős Ákos is? Nemrégen még 17 milliárdra értékelték vagyonát – idén pedig nyomát sem lelni az egykori újságíró-könyvkiadónak. Márpedig az egykori Állami Nyomdának (ma ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a cég neve) továbbra is ő az egyik meghatározó tulajdonosa. A befektetéseit és vagyonát külföldön fialtató üzletemberről valóban nehéz megtudni friss információkat, hiszen itthoni üzleti aktivitását a minimumra csökkentette. (Néhány évvel ezelőtt még a hazai nyomdák színe-java és a nemzeti tankönyvkiadó is érdekeltségi körébe tartozott.) Ismerve Erdős Ákos üzleti érzékét, és értékelve a nyomda tevékenységét, nehezen hihető, hogy vagyona két év alatt 3 milliárd alatti összegre olvadt.

Gattyánhoz került házak, de mi van az eladó vagyonával? 

Gyárfás Tamásnak sincs nyoma a kötetben. Bár tavaly még 16 milliárdra tartották vagyonát, idén már nem fért be a legnagyobbak közé. Ez kissé furcsa, hiszen a Nap TV egykori tulajdonosa ingatlanvagyonának egy részét jó ütemben és áron értékesítette az elmúlt években. Piaci hírek szerint két rózsadombi villáját például Gattyán György vásárolta meg két évvel ezelőtt 5 milliárd forintért. Meglehet, hogy ennek az irdatlan összegnek is a nyakára hágott, de Zuglóban és a Rózsadombon még egy sor nagy értékű ingatlana van most is – hacsak el nem párologtak.

Mi lett Antal Péter gyűjteményével? A páratlan kollekcióval rendelkező debreceni műgyűjtő vagyonát tavaly még 13,7 milliárdra tartották a 150 csúcsvagyon szerkesztői – idén már ő is eltűnt a listáról. Csődbe ment volna? Értéktelennek bizonyultak a kollekció képei? Aligha. Netán arról van szó, hogy a szerkesztők nem akartak vagy tudtak műgyűjteményt felértékelni? Ez utóbbi elképzelhető, hiszen egy több száz, netán ezer darabból álló kollekció értékét meghatározni szinte lehetetlen, de ha ennek mentén gondolkodtak, akkor mit keres a névsorban Kieselbach Tamás, aki évek óta és idén is a csúcsvagyonosok között foglal helyet?

A meglepő módon kimaradtak sorát még hosszan folytathatnánk például a tavaly hétmilliárdos vagyonnal feltüntetett Válint Viktorral vagy a 4,8 milliárdra értékelt Somody Imrével, netán a 6,6 milliárdos Kürti testvérekkel, és a korábban szintén hatmilliárd feletti vagyonnal rendelkező Egri Gáborral vagy Póczik Péterrel. Megjelent helyettük Mészáros Lőrinc, a felcsuti polgármester, aki 6,9 milliárdos vagyonát valóban alig két év alatt hozta össze. Hiába, vannak vesztesek és győztesek.