Alfréd
-3 °C
3 °C

Látványos hiba volt beengedni a magyarokat

2013.11.13. 10:15

Látványos hiba volt az EU-szabályok által lehetővé tett átmeneti korlátozások nélkül beengedni Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit – írta szerdán Jack Straw, a brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, aki a 2004-es EU-bővítés idején külügyminiszter, előtte pedig belügyminiszter volt.

Mi inkább utáljuk a bevándorlókat

Bár a Magyarországra való bevándorlás szinte elenyésző mértékű, mégis az unión belül Magyarországon a legnegatívabb a bevándorlás megítélése, a Tárki pedig a pirézekkel kapcsolatban már korábban kimutatta, hogy még a fiktív nemzetet is előszeretettel utasítunk el.

Bevándorlás Nyugat-Európában is kényes téma, azért is, mert az emberek a legtöbb országban őrülten túlbecslik a bevándorlók arányát.

Straw választókerületi lapjában, a Lancashire Telegraphban írta, hogy a lemondás a bevándorlási korlátozásokról „jó szándékú politika volt, amelyet elfuseráltunk”.

„Az egyik látványos hiba, amelynek magam is részese voltam – bár nem egyedül –, az volt, hogy feloldottuk az átmeneti korlátozásokat az EU-ba 2004 közepén felvett kelet-európai országokkal, például Lengyelországgal és Magyarországgal szemben" – írta a jelenleg alsóházi képviselőként politizáló Straw, akit Gordon Brown kormányzási zavaraikor egy rövid ideig esélyesnek tartottak az ország vezetésére is.

Huszadára becsülték a kivándorlást

A munkáspárti politikus elismerte, hogy a későbbi fejlemények nyomán pocséknak bizonyult az az egyébként alaposnak tartott kutatásra épített brit belügyminisztériumi előrejelzés, amely évi 5-13 ezerre becsülte az új EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók várható számát. Mivel például 2010-ben a nettó bevándorlás ezekből az országokból megközelítette a negyedmillió főt.

Straw a korabeli munkáspárti brit kormány eddigi legmagasabb rangú egykori tagja, aki hibának minősítette a kelet-európai munkavállalók korlátozás nélküli beengedését a 2004-es EU-bővítés után.

Ma már nem engednének be minket ilyen könnyen

Mindazonáltal a 2010-es választások óta ellenzékben politizáló Labour jelenlegi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband is kijelentette nemrégiben, hogy a Munkáspárt ma már nem engedné be korlátozás nélkül a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalókat.

Rezsicsökkentő Miliband

Ed Milibanddel egyébként a brit Munkáspártban most a még balosabb, szakszervezetibb irány az uralkodó, szemben Tony Blair korábbi "harmadik utas" politikájával. Ed Miliband volt az is, aki Nagy-Britannában nemrég követelte az ottani rezsicsökkentést, pontosabban az árbefagyasztást.

David Cameron miniszterelnök viszont igen keményen helyreutasította a képviselőt, elmagyarázva neki, hogy amit javasol, az nem más, mint átverés, mivel nincs befolyásuk a világpiaci energiaárakra.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely 2004-ben a lehetséges átmeneti korlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc közép- és kelet-európai ország, köztük Magyarország előtt.

A szegényeket, képzetleneket kellett volna kívül tartani

A Munkáspárthoz közeli Demos londoni kutatóműhely néhány hete közzétett tanulmánya szerint a 2004-es EU-bővítés utáni hét évben csaknem 1,5 millió munkavállaló érkezett a keleti tagállamokból Nagy-Britanniába, és közülük egymillióan tartósan letelepedtek. Az elemzés szerint „ez volt a legnagyobb békeidőbeli népvándorlás az európai történelemben”.

Visszatekintve egyértelmű hiba volt nem alkalmazni az uniós szabályok által engedélyezett hétévi átmeneti korlátozást, sőt az is, hogy az EU nem vette fontolóra általánosságban is valamilyen jövedelmi küszöb elérésének előírását a munkaerő szabad áramlásának lehetővé tételéhez - állt a az MTI által a témához hozzátett tanulmányban.