Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Nem kell az INA a horvátoknak

2013.11.13. 15:51 Módosítva: 2013.11.13. 16:56

Világos választ vár a Moltól a horvát kormány a magyar olajipari vállalat INA-részesedésének eladása kapcsán, a kormány csütörtöki ülését követően közli álláspontját az értékesítéssel kapcsolatban – írta szerdán internetes oldalán a Jutarnji List, a legnagyobb horvát napilap.

Azt írják, hogy ez a döntés hétfő este született egy Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknél tartott megbeszélésen, amin ott volt Vesna Pusic miniszterelnök-helyettes, Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Mladen Pejnovic, a horvát állami vagyonkezelő iroda vezetője.

A Mol pénteki közleményében jelezte, hogy „a társaság igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely "értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával” – írta a Jutarnji List.

A horvátok azt is elmondják valószínűleg csütörtökön, hogy készek folytatni a stratégiai partnerséget, amennyiben a Mol elkezdi végre megvalósítani azokat a stratégiai célokat, amelyek kitűzésének fontos szerepük volt abban, hogy az INA-t privatizálták 2003-ban.

Elviekben érdekli

A Jutarnij List szerint ez az üzenet az, hogy „sürgősen elválunk egymástól, vagy sürgősen elkezdjük együtt fejleszteni az INA-t”. A kormány nem kommentálta az újság értesüléseit.

Azt várják, hogy ez a válasz jól meglepi majd a magyar felet, mert a Mol november végéig adott időt a horvát kormánynak arra, hogy megfontolják lépéseiket az eladási szándék kapcsán. A horvát lap megfogalmazása szerint „most a horvát kormány vette át a kezdeményezést”.

A horvát kormány valószínűleg nem tudja megvásárolni a Mol INA-részesedését, ha azt eladják. A kormány úgy véli, az INA-nak mindenképpen stratégiai partnerre van szüksége ahhoz, hogy erős regionális céggé váljon.

A Mol pénteki közleményére Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter még úgy reagált, hogy a kormányt "elviekben érdekli” a Mol részesedésének megvásárlása. A horvát kormányfő viszont azt mondta, hogy „a kormánynak nincs joga efféle üzleti kalandorsághoz”. A Jutarnji Listnek nyilatkozó kormányközeli forrás szerint „nincs lehetőség arra, hogy minden a régiekben maradjon. Az INA erős és nemzetközileg konkurens céggé kell, hogy váljon, különben tönkremegy, bárki is lesz a tulajdonosa”.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése. Emellett a horvát állam szerint a Mol nem hajtotta végre egyes fejlesztési ígéreteit az INA-val kapcsolatban, míg a magyar olajtársaság szerint a horvát állam szegte meg korábbi szerződéses kötelezettségeit, ezzel kárt okozva a Mol részvényeseinek.

Milanovic: komolytalan, felelőtlen

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök az egyik legkomolytalanabb és legfelelőtlenebb javaslatnak nevezte, hogy a horvát államnak meg kellene vásárolnia a Mol INA-részesedését. A miniszterelnök szerdán a horvát parlamentben fejtette ki álláspontját egy ellenzéki politikus kérdésére.

Zoran Milanovic miniszterelnököt a parlamentben Domagoj Milosevic, az ellenzékben levő Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselője kérdezte arról, hogy miként akarja megállítani a kormány a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatokat.

Válaszában Milanovic kifejtette, hogy a gazdasági válság alatt reális és nem reális várakozások is voltak a gazdaság teljesítményével szemben, de jövőre Horvátországban gazdasági növekedést várnak. Ezt követően Milanovic hozzátette, hogy nem fogja megfogadni Milosevic tanácsát a 2014-es INA részvényvásárlásról.

Vrdoljak ellentmondott

„A kérdés (a makrogazdasági folyamatokról) egy olyan parlamenti képviselőtől jön, aki nagyjából 3 milliárd eurót venne kölcsön, amely a 49 százalékos INA-részesedés piaci ára. És aztán mi lesz? Újabb több milliárd eurót venne fel, hogy fizetőképes legyen a cég, és hogy befektessen oda, ahova eddig nem fektettek be eleget″ – mondta Milanovic a parlamentben.

Múlt pénteken a Mol Nyrt. igazgatósága az INA-ban lévő részesedés eladásának előkészítésére adott felhatalmazást az ügyvezető testületnek. Zoran Milanovic miniszterelnök és Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter azóta egymásnak részben ellentmondó kijelentéseket tett, hogy Horvátország hogyan fog reagálni a Mol lépésére.

Még most sincs hivatalos horvát álláspont az ügyben, csak annyi biztos, hogy a zágrábi kormány véleménye szerint a horvát állam elővásárlási joggal rendelkezik az INA olajcég Mol által birtokolt részvényeire.