Ellenőrzik, hogy magyar-e a magyar

2013.11.14. 18:06

A magyar termék jelölést használó élelmiszerek országos ellenőrzése egyéves türelmi idő után szeptember óta folyik, a vizsgált élelmiszerek hatvan százaléka megfelelt az előírásoknak, számolt be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Szeptember óta összesen 240, a rendelet hatálya alá tartozó terméket vizsgáltak a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai. A NÉBIH által elrendelt célellenőrzésen eddig összesen 106 létesítményben végeztek helyszíni ellenőrzést az önkéntes jelölést használók között, mondta.

Összesen négy magyar termék jelölés esetében tapasztalták az ellenőrök, hogy a vizsgált terméktípus nem csak magyar alapanyagot tartalmazott, de a gyártó már gondoskodott a magyar termék jelölés levételéről, és a rendeletnek megfelelő cseréjéről. Egy esetben a gyártó önként levette a rendelet megjelenése előtt elnyert Magyar Termék Nagydíj védjegyet a terméke csomagolásáról, mert a felhasznált alapanyagok döntő része nem magyar. Mint mondta, a kereskedelmi láncok a termékek egyértelmű megjelölésére törekszenek, de az élelmiszer-feldolgozókkal vannak még gondok.

A magyar termék rendelet szeptember elsején lépett hatályba, egyebek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölés.