Újabb jogerős OTP-pervereség

2013.11.14. 13:26

A héten már másodszorra  bukott el másodfokon, jogerősen az OTP Bank egy devizahiteles perben – tudta meg az Index. Ezúttal a Fővárosi Törvényszék ítélt az adós javára; első fokon a Pesti Kerületi bíróság még a bank javára ítélt ugyanebben az ügyben. A héten korábban a Szegedi Ítélőtábla ítélt a bankkal szemben.

OTP: Nem értünk egyet

A döntéssel a bank nem ért egyet, ezért felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul – válaszolt kérdésünkre az OTP.  Az írásba foglalt ítéletet annak kézhezvétele után részletesen értékeli majd a pénzintézet. Az OTP emlékeztetett: a pert elsőfokon még a bank nyerte.

Mint megtudtuk a felperes ügyvédjétől, Kiss-Gáll Évától, a szerződést 2007 októberében kötötték, és – szemben a devizahitel-szerződések nagy részével – nem svájcifrank-, hanem jenalapú szerződés volt.

A kereset – több másik devizahiteles keresettel ellentétben – nem a tisztességtelen kikötések érvénytelenítését kérte, hanem egy megállapítási kereset volt, amely az egész szerződés semmisségének megállapítására irányult. A másodfokú bíróság mind az árfolyamrés, mind az egyoldalú utólagos szerződésmódosítás miatt az ügyfélnek adott igazat.

Így a banknak és az ügyfélnek el kell számolnia egymással, méghozzá forintban – feltéve, hogy az OTP nem ad be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához.

Kiss-Gáll szerint – a Kúria polgári kollégiumának egyértelmű állásfoglalását követve – az elszámolás során figyelembe kell majd venni az ügyfél eddigi befizetéseit is.