Varga: Ez már a növekedési fordulat

2013.11.14. 13:03

A gazdasági növekedést a harmadik negyedévben már a belső kereslet és beruházások is húzták - vagyis egészségesebb növekedési szerkezet irányába indult el a magyar gazdaság - értékeltet a reggeli KSH adatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján a Napi.hu beszámolója szerint.

A második negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a magyar GDP a KSH adatai szerint a tavalyi harmadik negyedhez mérten, míg az előző negyedhez mérten 0,8 százalékos volt az növekedés. A gyenge első félév miatt az első háromnegyed évesített növekedése így alig fél százalékra (naptárhatással igazítva 0,7 százalékra) rúg a KSH reggeli közlése szerint.

2013-ra egy százalék fölötti növekedéssel számol a kormány a negyedik negyedre további gyorsulást várhatunk - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga szerint a harmadik negyedéves adat uniós összevetésben is nagyon jó. A kormány az érvényes prognózisa szerint idénre eddig 0,9 százalékos növekedést jósolt - ezt várhatóan meghaladja majd a tényleges adat - tette hozzá.

A növekedés szerkezete folyamatosan javul, a miniszter szerint a mezőgazdaság és az ipar mellett az építőipar is húzta a növekedést. Az építőiparban az állami beruházások a meghatározóak - persze jobb lenne, ha a magánszféra beruházásai is növelnék az építőipart. A növekedésnek újabb mankót adhat a jegybanki növekedési hitelprogramok beruházásélénkítő hatása - mondta Varga.

A rekord alacsony infláció növeli a reálbérek értékét, ez és a pedagógus béremelések a lakossági fogyasztást tovább növelhetik. A miniszter szerint a mostani adatok a foglalkoztatás növelését is jelenthetik .