József, Bánk
-6 °C
0 °C

A termékújdonságok kétharmada kutyának se kell

2013.11.15. 14:19

A napi fogyasztási cikkek piacán nagy számban és gyorsan jelennek meg innovációk, adta közre a GfK. A nemzetközi tapasztalataik azt mutatják, hogy a Nyugat-Európában bevezetett termékújdonságok 70 százaléka egyáltalán nem válik sikeressé és a termékek fele nem hozza az előre jelzett forgalmat. Németországban évente közel 3000 új termék jelenik meg a boltokban, de csak 23 százalékuk marad a polcon a bevezetést követő 18 hónapon túl.

A már meglévő széles termékválasztékban ezért is nehéz új belépőként sikeresnek lenni. A számos sikertényező közül azonban kettő alaptézisként szolgál. A napi fogyasztási cikkek területén a fogyasztó számára két vonatkozásban mutatkozhat meg az innováció ereje: egyrészt a kényelemben, másrészt a megfelelő ár-érték arányban. Az igazán sikeres innovációk, az egyéb termékelőnyök mellett, e két értéket is megfelelő mértékben tartalmazzák.

A piacon maradás harmadik tényezője a kényelem és jó ár-érték arányhoz kapcsolódó termékelőnyök gyors kommunikációja. 

A GfK kutatásokból egyértelműsíthető, hogy az innováció folyamatos fenntartása egyre fontosabb, hiszen az európai tapasztalatok alapján az FMCG forgalom egyelőre mindössze 7 százaléka származik innovációkból. Márpedig egy sikeres innováció egyben jövedelmező is, ami akár „megágyazhat” a soron következő újabb innovációknak.