Tizedére csökkent az FHB vesztesége

2013.11.15. 08:56
Az elemzői konszenzusnál és a bázisnál is jóval kedvezőbb harmadik negyedéves eredményről számolt be a csütörtöki piaczárást követően az FHB Jelzálogbank.

A gyorsjelentés fontosabb részletei:

  • A várt 1,027 milliárd forintos veszteség helyett 282 millió forintos adózott veszteséget ért el a társaság jelentős adóterhelés mellett
  • A bázishoz képest a pénzügyi műveletek eredménye hozta a legnagyobb abszolút értékű javulást: a deviza- és értékpapírműveletek, valamint az átértékelődés is kedvező eredményt mutatott
  • A bank hitelezési aktivitása elsősorban a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően, de emellett a jelzáloghitelezésben is nőtt, a hitelállomány növekedett
  • Hosszú idő után először csökkent a nem teljesítő hitelek aránya, amely most 20,1 százalékon áll.
  • A betétállomány a vállalati ügyfeleknek köszönhetően egy év alatt közel 40 százalékkal nőtt.

Az FHB Jelzálogbank 2013 harmadik negyedévében 4,848 milliárd forintos kamatbevételt ért el, ami 5,2 százalékkal meghaladja a Portfolio.hu kételemű elemzői konszenzusát. A nettó díj- és jutalékbevétel ugyanakkor 1,4 százalékkal elmarad a várttól, 1,139 milliárd forint lett. A hitelezési veszteség a konszenzusnál 33,7 százalékkal magasabb, 1,898 milliárd forint volt. A társaság a negyedévben így 282 millió forintos veszteséget könyvelhetett el, ami jóval kedvezőbb eredmény, mint amit a becslésüket közzétevő elemzők vártak.

Az adózás előtti és az adózott eredmény szempontjából is ez volt a legkedvezőbb három hónapos periódus az elmúlt öt negyedév közül. A bank 282 millió forintos adózott veszteségéhez ezúttal 164 millió forintos adózás előtti mínusz járult. A banki különadó és a tranzakciós illetékbevételek elmaradását pótló különadó nélkül 572 millió forintos nyereség adódott volna.

Jelentősen emelkedett a társaság nettó kamatbevétele a negyedév során: az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékos, a három hónappal korábbihoz képest pedig 14 százalékos a növekedés. A bevételek nagyobb mértékben emelkedtek, mint az egyébként a második negyedévhez képest szintén növekvő ráfordítások. Az átlagos nettó kamatmarzs szintén javult a társaságnál: az egy évvel korábbi 2,16 százalékról 2,53 százalékra emelkedett.

A nettó díj- és jutalékbevételek az előző negyedévhez hasonlóan elsősorban a tranzakciós illeték januári bevezetése miatt voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a növekedés éves szinten 87 százalékos. Nőttek ugyanakkor a jelzáloghitelekhez és a bankszámla-szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjbevételek is, miközben a biztosításértékesítéshez kapcsolódók csökkentek. A pénzügyi tranzakciós illeték fedezetéül beszedett díjak a díjbevételek 19 százalékát tették ki.

Számottevően hozzájárult az FHB negyedéves eredményének javulásához, hogy az előző negyedévinél csaknem 3 milliárd forinttal magasabb, 1,242 milliárd forintos pozitív nettó eredményt könyvelt el a pénzügyi műveleteken.

Az 599 millió forintos pozitív devizaműveletei eredmény jóval kedvezőbb a bázisnál. Az eredménnyel szemben valósan értékelt instrumentumok valós érték változására ugyanez igaz, ezen a soron a bank 264,2 millió forintos eredményt tudott kimutatni. Az értékpapír-műveletek soron is javulás következett be: 379,0 millió forint volt a pozitívum.

A működési költségek a negyedévben 4,6 milliárd forintra rúgtak, ami csaknem 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál a hitelintézeti járadék és más adók, díjak emelkedése miatt. A működési költségek és a bruttó pénzügyi eredmény hányadosát mutató CIR mutató azonban a bevételek növekedésének köszönhetően az egy évvel korábbi 114 százalékról 73 százalékra csökkent.

Hosszú idő után először csökkent, mégpedig 20,7%-ról 20,1%-ra a bank nemteljesítő hiteleinek (NPL) aránya, amiben a hitelportfólió tisztítását célzó intézkedések is szerepet játszottak. A problémás portfólió fedezettsége kis mértékben, 52,5%-ra nőtt.

Többek között az egyszeri tételeket hozó portfóliótisztítási intézkedések is szerepet játszottak abban, hogy az NPL-ráta csökkenésével egyidejűleg a kockázati költség az előző negyedévhez képest még emelkedett. A bank a harmadik negyedévben 1,898 milliárd forintnyi hitelezési veszteséget könyvelt el, ami az előző negyedévnél 48%-kal magasabb, az egy évvel korábbinál azonban lényegesen kedvezőbb: 22%-kal alacsonyabb.

Javította a hitelportfólió minőségét az is, hogy növekedett a társaság hitelezési aktivitása a negyedév során. A saját értékesítésű hitelek állománya egy év alatt 1,3%-kal, egy negyedév alatt 2,9%-kal növekedett. A gyorsjelentés a növekedés elsődleges okaként az MNB Növekedési Hitelprogramját jelöli meg, amelynek is köszönhetően a vállalati hitelek ma már a teljes portfólió 23,3%-át adják, összegük 87,5 milliárd forint. A bank a Növekedési Hitelprogramban vállalt 30 milliárd forintból október végéig 27,7 milliárdot folyósított.

Az év első kilenc hónapjában 7,5 milliárd forint lakossági és 36,3 milliárd forint vállalati hitelt helyezett ki a társaság, előbbin belül a támogatott hitelek aránya meghaladja az 55%-ot. A jelzáloghitel-folyósítások volumene az előző negyedévhez képest több mint 40%-kal emelkedett. Ami az árfolyamgátat illeti, ebben a jogosultak 45%-a érdeklődött szeptember végéig, és közülük 7762 ügyfél kötött szerződést.

A bank mérlegfőösszege szeptember végén 782,6 milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbit 4,1%-kal, a június végi értéket pedig 5,9%-kal haladja meg. A betétállomány egy év alatt jelentősen, 39,6%-kal 211 milliárd forintra nőtt, köszönhetően a vállalati betéteknek, amelyek immár 54%-os arányt képviselnek a teljes betétállományon belül. Emellett továbbra is értékpapír-kibocsátással is finanszírozta működését a társaság: a negyedév során 6,2 milliárd forint fedezetlen kötvényt és 6,7 milliárd forintnyi jelzáloglevelet bocsátott ki.

A bank IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója 14,26% volt szeptember végén, szemben a június végi 14,72%-kal.

Spéder Zoltán, az FHB elnöke a az Index.hu Zrt. igazgatósági tagja, és tulajdonosának, a CEMP-nek is elnöke.