no

2,6 millió autót hív vissza a Volkswagen

2013.11.15. 18:42
Ekkorát még nem hibázott a német autógyár: 2,6 millió autójukban rossz a világítás, vagy szivárog az üzemanyag-vezeték.

A Volkswagen bejelentette, hogy 2,6 millió autót kényszerül javításra visszahívni - írja a BBC. Ebből csak 640 ezret Kínában, a leggyorsabban növekvő, és legfontosabb piacukon gyártottak 2009 és 2013 között. Ez az intézkedés a VW történetének eddigi legnagyobb visszahívási akciója.

Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan

Olyan autókról van szó, amelyekben alkatrészhibák miatt nem működött a világítás, vagy szivárogtak az üzemanyag-vezetékek.

A meghibásodás 800 ezerSUV-t érint, pedig ez a modell adja a cég globális forgalmának legnagyobb részét.

A legfontosabb piacon hibáztak

640 ezer kocsit rendeltek vissza javításra Kínában, ahol a VW a helyi és import piacokra gyárt. Kínában rekordokat dönt az autópiac, és rengeteg autógyár menekül a stabil kínai keresletbe, hogy ellensúlyozza az Európában eladott kocsikon elér alacsony profitot. A Volkswagen 2018-ig megduplázná a gyártási kapacitását: négy millió kocsit gyártanának Kínában évente. Ezzel világelsők lehetnének az eladott autók száma alapján.

Nem is ez minden idők legnagyobb visszahívása

Ezt tórpedózhajta most meg a 2,6 millió meghibásodott autó. A Tiguan autókat a hibás a világítási áramkörökben lévő hibás biztosítékok miatt kellett szervízbe vinni, 240 ezer Amarok pick-up teherautó motorjában szivárogtak az üzemanyag-vezetékek, és további 1,6 millió autó hajtóműveivel lehetnek problémák.

Ráadásul a VW ebben az évben már így is 380 ezer autót rendelt vissza, mert elromlottak a sebességváltók. De még ez szám is eltörpül amellett, amit a Toyota művelt 2009-ben és 2010ben: 10 millió autót rendeltek vissza hibás gázpedálok miatt.