Benedek
-5 °C
5 °C

A számlát és a lógó mellet sem szerette

2013.11.18. 10:00 Módosítva: 2013-11-18 10:02:14
Egy országosan ismert plasztikai sebésznél tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a gyanú szerint több százmilliós nagyságrendben titkolta el bevételeit. Az orvos a tartozások és büntetések megfizetése mellett egy büntetőjogi eljárásra is számíthat.

Egy újabb plasztikai sebészről derült ki, hogy jelentős összegű bevételt titkolt el az adóhatóság elöl. A neves orvos egy korábbi adatgyűjtésnél lett gyanús a NAV-nak.

A pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök bírói engedéllyel, ügyész jelenlétében egyszerre hét helyszínen tartottak házkutatást – többek között a sebész lakásán és rendelőjében –, iratokat foglaltak le és lementették a számítógépek adatait.

Mint kiderült, a sebész csupán a tízezer forintos nagyságrendű konzultációs díjakat és néhány műtéti díjat rögzített a hivatalos számlázó programban, miközben kétszáznál is több páciense volt, köztük milliós műtéteket fizetők is.

A NAV jelenleg több évre visszamenőleg ellenőrzi az orvos és cégének társasági adó, áfa-, és szja-bevallásait, vizsgálva a sebész vagyongyarapodását is.

A házkutatás adatainak a feldolgozása és az adócsalás nagyságának megállapítása folyamatban van, de az már most látszik, hogy százmilliós nagyságrendű eltitkolt bevételről van szó. A várható adóhiány a hozzá kapcsolódó szankciókkal (adóbírsággal, késedelmi pótlékkal) együtt akár több százmillió forint is lehet.

A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság költségvetési csalás miatt büntető feljelentést tett a NAV illetékes bűnügyi igazgatóságánál.