Valér
4 °C
8 °C

Részegen vezetett? Eladják a kocsiját!

2013.11.18. 12:37

Egy belarusz bíróság most először alkalmazta az új törvényt, amely szerint ha egy éven belül valakit kétszer ittas vezetésen kapnak, akkor elkobozzák kocsiját és eladják. Az árat egy speciális bizottság állapítja meg, és azon az eredeti tulajdonosnak is joga van visszavásárolni, írta a napi.hu.

A pénzt a közlekedési balesetek áldozatainak kárpótlására akarják fordítani. Az új jogszabály a külföldiekre is vonatkozik. Külön érdekes volt a döntésben, hogy a most elkapott 29 éves ittas férfi nem az autó tulajdonosa volt, de bíróság szerint ennek a ténynek nincs jogi relevanciája.

A törvény október végi hatályba lépése óta 117 embert kaptak ismételt ittasságon, akiket az elkobzáson kívül 1400 dollárnak megfelelő büntetéssel, havi fizetése 20 százalékának elvonásával és jogosítványa három évre való felfüggesztésével is büntethetnek. Aki ittasan halálos balesetet okoz, akár 10 évi börtönbüntetésre is ítélhető.

A példa ragadós, az orosz liberális demokrata párt egyik parlamenti képviselője törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek alapján elkobozható az ittas vezető autója - de csak akkor, ha az ő tulajdona - és három évre eltiltható a vezetéstől.