Úgy nőtt az ellátásbiztonság, hogy csökkent?

2013.11.18. 07:30

A mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg, mondta a Népszavának Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára. Szerinte a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország.

A volt helyettes államtitkár szerint a kabinetnek érdemes lett volna a nyári időszakban gondoskodni a megfelelő mennyiségű gázkészlet felhalmozásáról a fűtési idény elejére, ezzel erősíthette volna az ellátás biztonságát.

Noha a gázfogyasztás csökken, a mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

Szerinte azzal is számolni kell, hogy a hazai gázkitermelés a néhány évvel ezelőtti napi 10-11 millió köbméterről 8 millió körülire esett vissza, és ez tovább szűkíti a belső forrásokat. A kormány korábban azt mondta, azért kellett százmilliárdokat költeni a gáztárolók megvásárlására, hogy ezzel is növekedjen az ellátásbiztonság.

Bár egyre feszültebbé válik, de nem tudni, hogy hová vezet a gázszállítások miatti konfliktus Oroszország és Ukrajna között, így az is kérdés, hogy az orosz fél végül elzárja-e a gázcsapot, vagy megáll a fenyegetődzés szintjén. 2006 januárjában másfél napra, 2009 elején pedig három hétre állította le a gázszállításokat az orosz Gazprom az ukránokkal vívott gázháború során.