Újabb nyugdíjpillér jöhet

2013.11.18. 07:41

Alaposan átalakítaná a nyugdíjpénztári törvényt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A módosítások szerint könnyen lehet, hogy jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár, írta a Napi Gazdaság.

A foglalkoztatói nyugdíjpénztárakról szóló törvényt 2007-től léptette hatályba az országgyűlés, a jogszabály megalkotása uniós kötelezettség volt. Azóta nem történt semmi. A magánnyugdíjpénztárak szétzilálása és a válság sem kedvezett efféle projekteknek.

A mostani módosító olyan elemeket tartalmaz, amelyeket szinte bizonyosan egy alapítói szándékkal bíró lobbi kért. Pénztárat bank, befektetési társaság vagy biztosító továbbra is alapíthatna, de foglalkoztató már nem. Ugyanakkor lehetőség nyílna arra, hogy magánszemélyek egyénileg is belépjenek foglalkoztatói pénztárba, ha maguk után fizetik meg a tagdíjat.

A foglalkoztatók sem maradnak ki a pénztáralapításból, ám csak önkéntes pénztárban lehetnének alapítók mint elkülönült jogi személyek, illetve akár több foglakoztató is alapíthatna zárt pénztárat.

A híresztelések szerint a legvalószínűbb, hogy maga az állam fontolgatja foglalkoztatói pénztár alapítását. Az alapítói banki hátteret a most formálódó Takarékbank és hálózata is adhatná. Ha a résztulajdonos Posta alkalmazottait is beszámítjuk, a taglétszám közelítheti az egymilliót induláskor, írta a Napi Gazdaság.